Mrs. Miniver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mrs. Miniver
Publiciteitsfoto voor Mrs. Miniver, met Teresa Wright, Walter Pidgeon en Greer Garson
Regie William Wyler
Producent Sidney Franklin
Scenario Arthur Wimperis
George Froeschel
James Hilton
Claudine West
Hoofdrollen Greer Garson
Walter Pidgeon
Teresa Wright
Dame May Whitty
Muziek Herbert Stothart
Cinematografie Joseph Ruttenberg
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première 4 juni 1942 (VS)
16 september 1946 (NL)[1]
Genre Drama / Romantiek / Oorlog
Speelduur 134 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mrs. Miniver is een film uit 1942 onder regie van William Wyler. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Struther. Greer Garson, Walter Pidgeon en Teresa Wright spelen de hoofdrollen. De film werd genomineerd voor twaalf Oscars en won er zes.

Garson en acteur Richard Ney werden tijdens het maken van de film verliefd op elkaar. Ney was elf jaar jonger dan Garson en speelde in de film haar zoon. Nadat de film uitkwam, trouwden ze.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Regisseur William Wyler wilde het publiek met de neus op de feiten drukken. De Tweede Wereldoorlog was destijds al jaren gaande in Europa, maar de cinema van de Verenigde Staten hield zich daar nauwelijks mee bezig. Er zijn weliswaar geen veldslagen of andere legerscènes te zien, maar de film houdt zich wel bezig met de Britse burgers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.[2]

Norma Shearer was de eerste keus voor de titelrol. Nadat zij deze afsloeg, accepteerde Garson de rol. Ze deed dat met tegenzin, aangezien zij de rol eigenlijk niet wilde. De studio gebruikte haar contract als dwangmiddel. Toen ze de Oscar won, hield ze een toespraak die 5,5 minuten duurde. Daarmee zette ze een record.

De film bracht in Noord-Amerika meer dan 5.000.000 dollar op en in de rest van de wereld een bedrag van nog ongeveer 3.500.000 dollar. De winst was destijds de hoogste die een film ooit opbracht, op Gone with the Wind (1939) na.[3] De acteurs werden geprezen om hun acteerprestaties, maar enkele details in de film werden aangevallen. De familie Miniver zou een familie uit de middenklasse zijn, maar Clem heeft een redelijk groot privéjacht.[4] Menig criticus vond de film te veel weg hebben van een soapserie.[5]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film richt zich op een Britse familie die een comfortabel leventje leidt in de nabijheid van de Theems. Kay Miniver is de echtgenote van Clem Miniver. Samen hebben ze drie kinderen, waaronder de volwassen Vin. Vin is zojuist geslaagd aan Oxford en besluit piloot te worden in het leger. Hij wordt verliefd op de aantrekkelijke Carol Beldon. Carol is de kleindochter van Lady Beldon, een rijke en verwaande aristocrate. Al snel trouwen Vin en Carol met elkaar.

Ondertussen begint de oorlog te naderen. Ze krijgen te maken met bombardementen uit Duitsland, maar laten zich niet kennen en vluchten niet. Vin wordt piloot bij de Royal Air Force. Hij wordt overgeplaatst naar een basis vlak bij zijn ouderlijk huis. Clem levert zijn bijdrage, wanneer hij meehelpt aan Operatie Dynamo. Mrs. Miniver blijft als enige thuis achter en weet zich geen raad als ze een gewonde Duitse soldaat aantreft in haar tuin.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Greer Garson Mrs. Miniver
Walter Pidgeon Clem Miniver
Teresa Wright Carol Beldon
Dame May Whitty Lady Beldon
Reginald Owen Foley
Henry Travers Mr. Ballard
Richard Ney Vin Miniver
Henry Wilcoxon Vicar
Christopher Severn Toby Miniver
Brenda Forbes Gladys (dienstmeid)
Clare Sandars Judy Miniver

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]