Naar inhoud springen

Come and Get It (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Come and Get it
Als mannen begeren
Regie Howard Hawks
Richard Rosson
William Wyler
Producent Samuel Goldwyn
Scenario Jane Murfin
Jules Furthman
Hoofdrollen Edward Arnold
Joel McCrea
Frances Farmer
Walter Brennan
Muziek Alfred Newman
Cinematografie Greg Toland
Rudolf Maté
Distributie United Artists
Première 06-11-1936, Seattle
Genre Drama
Speelduur 99 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Gewonnen prijzen Oscar voor Walter Brennan (Best Actor in Supporting Role)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Come and Get It is een Amerikaanse dramafilm, geregisseerd door Howard Hawks, Richard Rosson en William Wyler. In de film, die in 1936 in première ging, spelen onder anderen Edward Arnold, Joel McCrea en Frances Farmer. De film was gebaseerd op de gelijknamige roman van Edna Ferber.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal begint in 1884 en focust zich op de rusteloze Barney Glasgow (Edward Arnold), zeer ambitieus en iemand die zich door niets laat tegenhouden om zijn doel te bereiken. Hij klimt op van houthakker tot hoofd van de houtverwerkende industrie. Om zo ver te komen beëindigt hij zijn relatie met Lotta Morgan (Frances Farmer), zijn ware liefde. In plaats daarvan trouwt hij met Emma Louise Hewitt (Mary Nash), de dochter van zijn baas Jed Hewett (Charles Halton). Uit het huwelijk wordt een zoon geboren, Richard (Joel McCrea). Zijn vriend Swan Bostrom (Walter Brennan), trouwt met Lotta en ze krijgen een dochter die ze ook Lotta noemen (ook gespeeld door Frances Farmer).

Na ruim twintig jaar ontmoet Barney zijn vriend Swan, inmiddels weduwnaar geworden. Zijn dochter Lotta lijkt echter sprekend op haar moeder en Barney hoopt dat hij het verleden kan doen herleven. Maar als zijn zoon Richard Lotta ontmoet, raakt die op zijn beurt sterk in haar geïnteresseerd. Een al broeiend conflict tussen vader en zoon over de manier waarop Barney omgaat met de natuur, krijgt een extra impuls.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Producer Samuel Goldwyn moest twee operaties ondergaan aan het begin van de opnames. Regisseur Howard Hawks maakte van de gelegenheid gebruik om scriptschrijver Jules Furthman opdracht te geven het verhaal te veranderen in een liefdesverhaal in plaats van maatschappelijk geëngageerd. Na de terugkomst van Goldwyn ontdekte deze de veranderingen, ontsloeg Hawks en gaf William Wyler opdracht de film af te maken. Deze stribbelde tegen, omdat hij vond dat er geen goede film meer van kon worden gemaakt. Hij kwam echter niet onder de druk van Goldwyn uit en na nog veertien opnamedagen voltooide hij de film.
  • De Oscar voor Walter Brennan was de eerste die werd toegekend aan Best Actor in a Supporting Role. Het lijkt er echter wel op dat Brennan deze, en ook zijn twee latere Oscars, heeft kunnen winnen doordat de Screen Extras Guild in die tijd nog stemrecht hadden. Omdat Brennan lang als figurant had gespeeld en erg populair bij de figuranten was, kreeg hij veel van hun stemmen.
  • De wereldpremière had plaats in het Liberty Theatre in Seattle, Washington. Frances Farmer heeft daar gewerkt als ouvreuse.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Edward Arnold Barney Glasgow
Frances Farmer Lotta Morgan/Lotta Bostrom
Walter Brennan Swan Bostrom
Joel McCrea Richard Glasgow
Mary Nash Emma Louise Glasgow
Andrea Leeds Ewie Glasgow