The Heiress

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Heiress
De erfgename[1]
Affiche
Regie William Wyler
Producent William Wyler
Scenario Toneelstuk:
Ruth Goetz
Augustus Goetz
Scenario:
Augustus Goetz
Hoofdrollen Olivia de Havilland
Montgomery Clift
Muziek Aaron Copland
Montage William Hornbeck
Cinematografie Leo Tover
Distributie Paramount Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 6 oktober 1949
Vlag van Nederland 20 april 1950[2]
Genre Drama / Romantiek
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 2.600.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Heiress is een Amerikaanse film uit 1949 onder regie van William Wyler. De film is gebaseerd op het gelijknamig toneelstuk uit 1947 van Ruth Goetz. Destijds werd het in Nederland uitgebracht onder de titel De erfgename.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af aan het begin van de negentiende eeuw. Catherine Sloper is een doorsnee, maar ook ontzettend verlegen vrouw, wier vader er geen geheim van maakt dat hij teleurgesteld is in wat er van haar terecht is gekomen. Op een dag ontmoet ze Morris Townsend, een aantrekkelijke man, die al zijn tijd in de vrouw steekt. Catherine is al deze aandacht niet gewend en hoopt dat ze diezelfde lading ook van haar vader zal krijgen. Ze wordt hals over de kop verliefd op Morris en al snel komen de plannen om te trouwen.

Catherines vader vertrouwt Morris niet en vermoedt dat hij alleen met haar wil trouwen om al haar geld te erven na haar dood. Om die reden vertelt hij zijn dochter dat hij haar zal onterven als ze Morris het jawoord zal geven. Ze is echter blind van liefde en weigert de bruiloft af te zeggen. Ze vertelt hem over haar vaders dreigement en wacht op de avond van hun trouwerij op haar toekomstige man. Hij komt echter niet meer thuis.

In plaats daarvan wordt Catherine eenzaam en met een gebroken hart achtergelaten. Er gaan enkele jaren voorbij en ondertussen komt haar vader te overlijden. Hij heeft haar alles wat hij bezat nagelaten. Niet veel later staat een arme Morris weer voor haar deur. Hij legt uit dat hij haar heeft achtergelaten, omdat hij haar niet als arme vrouw wilde zien. Ze besluit hem uiteindelijk te vergeven en stelt voor om alsnog te trouwen. Hij gaat weg en belooft diezelfde avond nog terug te komen. Ondertussen pakt zij haar koffers om met hem ervandoor te gaan.

Het blijkt echter een deel van een wraakplan te zijn van Catherine. Als hij terugkomt, laat zij een dienstmeid de deur blokkeren. Hij bonkt op de deur en schreeuwt haar naam, maar zij geeft geen kik. Haar tante begrijpt dit niet en vraagt haar hoe ze zo wreed op zijn. Hierop antwoordt ze dat ze dit van de meester zelf geleerd heeft. Vervolgens loopt ze weg, terwijl Morris wordt achtergelaten in het donker.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Havilland, Olivia de Olivia de Havilland Catherine Sloper
Clift, Montgomery Montgomery Clift Morris Townsend
Richardson, Ralph Ralph Richardson Dokter Austin Sloper
Hopkins, Miriam Miriam Hopkins Lavinia Penniman
Brown, Vanessa Vanessa Brown Maria
Linley, Betty Betty Linley Mevrouw Montgomery
Collins, Ray Ray Collins Jefferson Almond
Freeman, Mona Mona Freeman Marian Almond
Royle, Selena Selena Royle Elizabeth Almond
Lees, Paul Paul Lees Arthur Townsend

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het toneelstuk uit 1947 was gebaseerd op Washington Square, een boek uit 1880 van Henry James. Toen actrice Olivia de Havilland dit toneelstuk, met Wendy Hiller in de hoofdrol zag, vroeg ze William Wyler om er een verfilming van te maken. In 1948 werden de rechten gekocht door de filmstudio Paramount Pictures voor een bedrag van $250.000. Er werd nog een extra $10.000 per week betaald aan de schrijver van het scenario.[3]

Voor Montgomery Clift had de film een grote betekenis, omdat hij gecontracteerd werd door Paramount Pictures en uitgroeide tot een ster. De schrijvers van het toneelstuk waren niet tevreden met hem en dachten dat hij niet geschikt was voor de rol. De acteur werd wekenlang voorbereid om de rol toch zo goed mogelijk te kunnen spelen.[3] De opnames begonnen in juni 1948. Clift en De Havilland konden niet goed met elkaar overweg, omdat ze allebei het gevoel hadden dat hun tegenspeler zich de film eigen probeerde te maken. Beide acteurs waren niet dol op Ralph Richardson, die volgens hen te theatraal speelde.

De Havilland vertelde dat Clift te koppig was en had een hekel aan zijn eigen veranderingen aan het scenario. Volgens Clift kwam De Havilland regelmatig op de set zonder dat ze haar tekst had voorbereid. Ook beweerde hij dat Wyler aan de zijde stond van De Havilland en haar meer aandacht gaf. Andere bronnen tonen aan dat Wyler juist niks zag in de actrice en dat zij hem een 'pestkop' vond.[4] Op de avond van de première verscheen Clift aan de zijde van de 17-jarige Elizabeth Taylor, zijn tegenspeelster in zijn volgende film.

The Heiress kreeg alle lof van critici, maar wist geen groot publiek te trekken. Het duurde maanden voordat de film eindelijk winst opbracht.[3] Desondanks wordt het tegenwoordig erkend als een klassieker. De Havilland mocht voor haar rol een Oscar in ontvangst nemen. Ze vertelde dolblij te zijn met de prijs, maar zag het ook als een grote verantwoordelijkheid.[5] In 1997 kwam een remake, uitgebracht onder de titel Washington Square.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Genomineerde(n) Uitslag
1950 Academy Awards Beste Actrice Olivia de Havilland Gewonnen
Beste Originele Muziek Aaron Copland
Beste Art Direction John Meehan, Harry Horner, Emile Kuri
Beste Kostuumontwerp Edith Head, Gile Steele
Beste Film The Heires Genomineerd
Beste Regisseur William Wyler
Beste Mannelijke Bijrol Ralph Richardson
Beste Cinematografie Leo Tover
Golden Globes Beste Actrice Olivia de Havilland Gewonnen
Beste Regisseur William Wyler Genomineerd
Beste Vrouwelijke Bijrol Miriam Hopkins

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]