Metro-Goldwyn-Mayer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro-Goldwyn-Mayer Inc.
(Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)
Hoofdkantoor in Century City, dichtbij Fox Plaza
Hoofdkantoor in Century City, dichtbij Fox Plaza
Onderdeel van Sony Pictures Entertainment
Onderdeel sinds 8 april 2005
Aandeelhouder Consortium[1] (100%)
Leidend: Sony Corporation
Oprichting 1924 (1916-1918)
Hoofdkantoor 10250 Constellation Blvd.
Los Angeles, CA 90067-6421
Producten Film en televisie
Omzet Gedaald $ 1,43 miljard (2005)
Website Metro-Goldwyn-Mayer
Portaal  Portaalicoon   Economie

Metro-Goldwyn-Mayer Studios (MGM) is een grote filmproductie, -distributie en televisiestudio. De studio wordt gezien als de meest roemruchte filmstudio ooit en werd voorheen gezien als een van de drijvende krachten achter de filmindustrie. Het bedrijf is op 8 april 2005 overgenomen door een consortium geleid door Sony Pictures Entertainment.

De belangrijkste bezittingen van MGM zijn Metro-Goldwyn-Mayer Pictures, United Artists, Orion Pictures en The Samuel Goldwyn Company. Voorheen bezat het filmbedrijf ook een van de grootste filmstudio's ooit, MGM Studios. Deze studio's werden in de jaren '80 door MGM verkocht en in 1990 kocht Sony Pictures de studiofaciliteiten op. Gelijk na de overname werden de studio's hernoemd naar Sony Pictures Studios en sinds Metro-Goldwyn-Mayer weer verwant is aan Sony Pictures betrekt MGM de studio's wederom na vele jaren om films te produceren.

Geschiedenis[bewerken]

De studio is het resultaat van een fusie tussen drie filmproductiehuizen in 1924, Metro Pictures Corporation (1916), Goldwyn Pictures Corporation (1917) en Louis B. Mayer Pictures (1918). Alhoewel het door bioscoopmagnaat Marcus Loew beheerde Metro Pictures de financiële overhand had binnen de fusie, nam Metro-Goldwyn-Mayer de levensspreuk (Ars Gratia Artis; kunst om de kunst), het logo (Leo, de leeuw) en de filmstudiofaciliteiten van Goldwyn Pictures aan. Deze drie kenmerken van de nieuwe filmstudio zijn nog beroemd, vooral het beeldmerk Leo.

Louis B. Mayer, bekend van zijn sterk maar streng leiderschap, werd studiovoorzitter en Irving Thalberg (Boy Wonder) werd hoofd van productie. Enkele "signatureproducties" van Metro-Goldwyn-Mayer zijn Tom en Jerry, Gone with the Wind (enkel distributie), Ben-Hur, The Wizard of Oz, The Silence of the Lambs, The Pink Panther-films, James Bond-films en Stargate SG-1. Daarnaast bezit MGM de grootste, moderne filmcollectie ter wereld, ondanks het feit dat veel van de oude films in handen zijn van Turner Entertainment Co. (Time Warner) door middel van een controversiële overname-verkoop in de jaren '70.

Marcus Loew controleerde niet alleen Metro Pictures, maar later zou hij tevens de naamgever zijn van het moederbedrijf van alle MGM-bezittingen, Loews Incorporated. Loews Inc. zou later evolueren via de bioscooptak van het bedrijf (los van de filmstudio) en bestaat nog steeds als een van de grootste bioscoopbeheerders in de Verenigde Staten.

Na de overname door Sony Pictures Entertainment in 2005 werd er door critici getwijfeld of MGM verder zal bestaan als een filmlabel of -studio. In maart 2006 werd er echter duidelijk gemaakt dat Metro-Goldwyn-Mayer als studio apart van Sony's Columbia Pictures en TriStar Pictures films uit zal brengen[2]. Hiernaast heeft MGM distributiecontracten gesloten met onafhankelijke filmstudio's om per jaar gemiddeld twintig films uit te kunnen brengen om weer een volledige filmstudio te worden die mee kan gaan met de top tien in de Noord-Amerikaanse filmindustrie.

Sinds 2001 distribueert 20th Century Fox de films van Metro-Goldwyn-Mayer buiten de Verenigde Staten. In 2006 werd er een tweede contract getekend met 20th Century Fox, waardoor MGM Home Entertainment voortaan buiten de Verenigde Staten vervangen zal worden door 20th Century Fox Home Entertainment. Dit in contrast tot de verwachting van velen, dat nieuwe mede-eigenaar Sony met Sony Pictures Home Entertainment het filmarchief van MGM buiten de Verenigde Staten zou gaan distribueren.

In oktober 2010 vroeg de maatschappij faillissement aan wegens een schuld van 4 miljard dollar, nadat maandenlange onderhandelingen met schuldeisers op niets waren uitgelopen.[3] De schuldeisers gingen akkoord met een deal, waarbij zij het overgrote deel van MGM in handen kregen.[4]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het consortium bestaat uit Sony Corporation of America, Comcast Corporation, de Texas Pacific Group en Providence Equity Partners
  2. Metro-Goldwyn-Mayer Inc.: MGM FIRES UP DOMESTIC THEATRICAL DISTRIBUTION UNIT
  3. Filmstudio MGM vraagt faillissement aan Telegraaf.nl, 3 november 2010
  4. Spyglass plan approved by MGM creditors L.A. Times, 29 oktober 2010