Naar inhoud springen

Paramount Global

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paramount Global
Logo
Het hoofdkantoor van Paramount Global.
Beurs NASDAQ: PARA
Oprichting 4 december 2019
Oprichter(s) Shari Redstone
Sleutelfiguren Shari Redstone (voorzitter)[1]
Bob Bakish (president en CEO)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor 1515 Broadway, New York
Werknemers 22.965 in 37 landen (2021)
Industrie massamedia
Omzet/jaar US$ 28,6 miljard (2021)
Winst/jaar US$ 4,4 miljard (2021)
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Paramount Global is een Amerikaans gediversifieerd multinationaal massamediaconglomeraat dat is ontstaan uit de fusie van de tweede incarnatie van CBS Corporation en de tweede incarnatie van Viacom op 4 december 2019,[2] die zijn afgesplitst van de eerste incarnatie van Viacom in 2006. op 16 februari 2022 werd de bedrijfsnaam ViacomCBS gewijzigd in Paramount Global. Het hoofdkantoor is gevestigd in One Astor Plaza in Midtown Manhattan (New York).

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf beheert meer dan 170 netwerken en bereikt vanaf 2019 ongeveer 700 miljoen abonnees in ongeveer 180 landen.[3] Een belangrijk deel van de inkomsten wordt behaald met de verkoop van advertenties.

De belangrijkste activa van het bedrijf omvatten de film- en televisiestudio Paramount Pictures, CBS Entertainment Group (bestaande uit het televisienetwerk CBS, televisiestations en andere activa van het merk CBS), binnenlandse netwerken (bestaande uit in de Verenigde Staten gevestigde basis- en premium kabeltelevisienetwerken waaronder MTV, Nickelodeon, BET, Comedy Central en Showtime), internationale netwerken (bestaande uit internationale versies van binnenlandse ViacomCBS-netwerken en regiospecifieke netwerken), de streamingdiensten van het bedrijf, waaronder Paramount+ en Pluto TV, en de uitgeverij Simon & Schuster.

Aandeelhouders[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee aandelenklassen, Class A en Class B. Het belangrijkste verschil tussen de twee is het stemrecht, de A aandelen hebben een stemrecht per aandeel en de B aandelen hebben geen stemrecht. Per 31 december 2021 was National Amusements, Inc. (NAI) veruit de grootste aandeelhouder. NAI heeft ruim driekwart van het stemrecht in handen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Website van Paramount Global