Naar inhoud springen

Cartoon Network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cartoon Network
Logo
Land Globaal
Uitzendgroep Warner Bros. Discovery
Startdatum 1 oktober 1992 (Amerika),
17 september 1993 (Engeland),
12 juli 1997 (Nederland)
Omroepsoort Commercieel
Genre Tekenfilms
Officiële website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Cartoon Network is een Amerikaans kabeltelevisienetwerk dat tekenfilms uitzendt. Het is eigendom van Warner Bros. Discovery. Het originele Amerikaanse kanaal startte op 1 oktober 1992 met een aflevering van de Looney Tunes. Bekende eigen series van Cartoon Network zijn Dexter's Laboratory, Johnny Bravo, Cow and Chicken, Ed, Edd n Eddy, The Powerpuff Girls, Ben 10, Tijd voor Avontuur en De Wonderlijke Wereld van Gumball.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 september 1993 ging het van start met de Europese versie in het Engels, zonder ondertiteling. Door de jaren heen heeft Cartoon Network in Nederland en Vlaanderen een aantal veranderingen ondergaan.[1]

Er kwam een Nederlandse versie op 12 juli 1997 van 06.00 tot 00.00 uur. Sindsdien kwam er Nederlandse ondertiteling op Cartoon Network en enkele programma's kwamen met een Nederlandse nasynchronisatie.[2] Op Koninginnedag 1999 werden alle programma's en reclames uitgezonden met een oranje schijn.[3] De Nederlandse website werd opgericht op 1 februari 2000.[4] Op 13 april 2000 kwam de eerste uitgave van het Nederlandstalige ‘Cartoon Network Magazine’. Na elf nummers en één special stopte men met uitgeven.[5]

In het begin kwamen er slechts enkele programma’s in het Nederlands: de kleuterprogramma’s in de ochtend (onder de naam ‘Cartoon Club’[6]) samen met een paar andere tekenfilms zoals The Mask: The Animated Series, Yogi Bear en The Real Adventures of Jonny Quest. In het jaar 2000 kwam daar echter verandering in: alle Cartoon Cartoons kregen plots een Nederlandse nasynchronisatie, en later volgde ook Dastardly and Muttley in their Flying Machines en enkele What a Cartoon en Looney Tunes shorts. Op belangrijke uren kwamen deze tekenfilms met Nederlands stemmen, de rest van de dag zond men ze uit met ondertiteling.

De Nederlandse versie stopte op 1 augustus 2001 en werd vervangen door de Europese versie met een Nederlands ondertiteling- of audiospoor. Hierbij stopte Cartoon Network om 22.00 uur.[7] Er kwamen geen Nederlandse speelgoedreclames meer[8] en de aankondigingen voor nieuwe tekenfilms verschenen sindsdien in het Engels. De Cartoon Cartoons werden bovendien steeds minder in het Engels uitgezonden.

De Nederlandse versie werd beëindigd omdat het Nederlandse Turner Broadcasting System bureau in Amsterdam ermee ophield. Alle twaalf werknemers werden ontslagen.[9]

Steeds meer analoge tv providers stopten met het aanbieden van Cartoon Network. Uiteindelijk verdween het in heel Nederland achter de decoder. De voormalige tv-zender Yorin zond sinds 5 november 2001 verschillende tekenfilms van Cartoon Network uit. Deze werden uitgezonden bij Yorkiddin (het jongerenblok) onder de naam Yorkiddin presents Cartoon Network.[1][10] In juni 2003 moest Yorin een boete betalen omdat de presentatrice Cindy Pielstroom rechtstreeks reclame had gemaakt voor Cartoon Network.[11] Eind 2003 hield Yorkiddin presents Cartoon Network op met bestaan.

In Vlaanderen gebeurde ongeveer het omgekeerde. Cartoon Network was er enkel gratis te zien met een schotelantenne (Astra)[12] en werd op 21 april 1998 een betaalkanaal bij Canal+.[13] In maart 2000 werd het ook een betaalkanaal bij UPC (Leuven).[14] Op 1 maart 2003 kwam de zender in het analoge zenderaanbod van Telenet terecht. Dit bedrijf bediende toen 70 procent van de Vlaamse huishoudens.[15] Als reactie hierop werd de zender ook gratis te ontvangen bij UPC (Leuven).

Vanaf 1 april 2003 stopte Cartoon Network nog een uur vroeger: voortaan eindigden de uitzendingen al om 21.00 uur.[15] Het kreeg een nieuw logo op 21 april 2006. Oorspronkelijk kwamen alle programma's in het Nederlands of met Nederlandse ondertiteling, maar sinds 2007 kwam Atomic Betty in het Engels zonder ondertiteling. In 2008 volgde ook Skunk Fu! en in 2009 de Zuid-Afrikaanse versie van Cartoon Network Dance Club. Het is opvallend dat Atomic Betty en Skunk Fu! wel in het Nederlands werden uitgezonden op Jetix/Disney XD. Atomic Betty kwam ook in het Nederlands op VT4 en Skunk Fu! in het Engels met ondertiteling op 2BE.

UPC (Nederland) voegde op 25 april 2008 een optioneel Engels audiospoor toe aan Cartoon Network. Later volgden andere kabelbedrijven, zoals Telenet, Ziggo, Numericable en KPN.[16] Enkele providers, waaronder Telenet en UPC (Nederland), begonnen een 24-uurse versie door te geven. Van 21.00 tot en met 06.00 uur kwamen echter alle programma's in het Engels zonder ondertiteling.

Sinds begin 2010 kwamen de reclames weer in het Nederlands, maar de tekst op het scherm bleef Engels. Op 17 november 2010 werd de Europese versie vervangen door een Nederlandse versie. Die zendt 24 uur per dag uit en heeft een nieuw logo. Alle reclames worden nu in het Nederlands uitgezonden (inclusief de tekst in beeld) en voor elk programma is er een Nederlandse nasynchronisatie aanwezig: de drie Engelse programma’s worden niet meer uitgezonden.[17]

Sommige tv-providers (zoals Belgacom, TV Vlaanderen en CanalDigitaal) bleven de Europese versie van Cartoon Network uitzenden tot en met 31 januari 2011. Dit was de laatste dag dat de Europese versie in het Nederlands uitzond. Sinds februari kreeg iedereen de Nederlandse Cartoon Network.[18]

Beide versies leken absoluut niet op elkaar. Hierdoor was er twee en een halve maand verwarring. Op de Europese versie ging Angelo Rules wat later in première dan op de Nederlandse versie. Wel zond het Batman: Mask of the Phantasm uit, met een nieuwe Nederlandse nasynchronisatie. De Nederlandse versie zond deze film een jaar later uit.

In 2010 werd Cartoon Network opnieuw een digitale zender, maar inmiddels keek meer dan 80 procent van de Belgen digitaal.[19] De zender is intussen weer in meer Nederlandse huishoudens te zien, maar nog steeds niet in zoveel als in het jaar 2000.

Sinds november 2011 kreeg Vlaanderen zijn eigen reclameblokken. De speelgoedreclames zijn specifiek voor Vlaanderen, terwijl de zenderreclames voor Cartoon Network nog steeds dezelfde zijn als die in Nederland.[20] Nickelodeon pakt dit duidelijk anders aan: het heeft een zender voor Nederland en een andere voor Vlaanderen, voornamelijk omdat de Nederlandse en Vlaamse schoolvakanties niet overeenkomen. Andere kinderzenders volgen wel dezelfde strategie als Cartoon Network.

De verschillende era’s[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse Cartoon Network heeft zes verschillende stijlen gehad, die era’s ('tijdperken') genoemd worden.

De 'Checkerboard' era (vanaf 17 september 1993)[bewerken | brontekst bewerken]

Logo tot en met 20 april 2006

Cartoon Network begon in Europa op 17 september 1993. Dit was dan ook de allereerste stijl. Het werd zo genoemd omdat de meeste filmpjes tijdens deze era een dambordpatroon als achtergrond hadden. Ook het logo van Cartoon Network was gebaseerd op een dambord.

In deze periode zond Cartoon Network vooral herhalingen uit van oudere tekenfilms. Deze era is volledig gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Hatmaker Studios. In de Verenigde Staten begon deze stijl al op 1 oktober 1992.

Op 17 juli 1997 ging de Nederlandse Cartoon Network van start.[2] De programma-aankondigingen en filmpjes tijdens de reclame leken erg op die uit andere Europese landen, maar dan met Nederlandse tekst.

De Europese 'Powerhouse' era (vanaf 1999/2000)[bewerken | brontekst bewerken]

Dit was de eerste stijl die exclusief was voor Europa. De filmpjes die het volgende programma aankondigden, leken vaak erg op een computerbeeld. Zo verscheen er vaak een muiscursor op het scherm. Ook kwamen er veel korte filmpjes waarin het logo van de zender centraal stond, zoals bijvoorbeeld een op Arkanoid lijkend spel waarin het dambordlogo blok voor blok werd weggekaatst.

Deze era is gemaakt door Cosgrove Hall Films in het Verenigd Koninkrijk en is gebaseerd op de Amerikaanse Powerhouse era van het bedrijf Primal Screen.[21] De Amerikaanse versie startte op 16 juli 1997. De naam komt van het lied 'Powerhouse' van Raymond Scott, dat toen vaak op de zender te horen was.[22]

Op 1 augustus 2001 werd de Nederlandse Cartoon Network vervangen door de Europese versie. De reclames waren sindsdien in het Engels.[7]

De 'Casillas' era (vanaf september 2002)[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is de tweede stijl die exclusief was voor Europa. Alle filmpjes bestonden uit een aantal blokken (wat in het Spaans 'Casillas' is). In iedere blok verscheen een fragment uit een andere tekenfilm. Een bepaalde tekenfilmfiguur deed iets en wanneer die bepaalde handeling was afgelopen, werd het verder gezet door een andere tekenfilmfiguur in een aangrenzende blok.

Zo ontstond er steeds een ingenieuze serie van handelingen en die kon soms enkele minuten duren. Deze filmpjes zijn gemaakt door het Spaanse bedrijf Ink Apache. Hiervoor kregen ze verschillende Promax Gold Awards, een prijs voor de beste design en marketing in de reclamebusiness.[23] Nieuwe filmpjes werden bijgemaakt door het Britse bedrijf Yeti Motion Graphics Ltd,[24] maar deze bevatten geen blokken.

Tijdens de aftiteling verschenen er blokken met een tekenfilmfragment en een pijl die aangaven wat de volgende tekenfilm was. Soms verschenen deze blokken pas na de aftiteling. Tijdens het programma zelf gaf men dit aan met behulp van een klok, die vlak onder het dambordlogo in de rechterbovenhoek verscheen.

Deze stijl wordt in het Engels de 'Blocks' era genoemd.

De 'City' era (vanaf 21 april 2006)[bewerken | brontekst bewerken]

Logo tot en met 16 november 2010

Deze hele era speelde zich af in en een fictieve stad met alle tekenfilmfiguren van Cartoon Network. Bovendien kreeg de zender een nieuw logo.

Net na de aftiteling gaf een verkeerslicht aan wat het volgende programma was. Tijdens het programma zelf deed men dit met behulp van postzegels of notitieblaadjes, die in de linkerbovenhoek van het scherm verschenen.

Deze era is verzonnen door het Australische bedrijf Animal Logic.[25] In de Verenigde Staten ging het al in première op 14 juli 2004.

Later werden er enkele Europese filmpjes bijgemaakt door Ink Apache.[26]

De programma-aankondigingen verschenen nog steeds in het Engels met Greenwich Mean Time (GMT) voor de uitzenduren. Vanaf april 2008 werd GMT op de Europese zender vervangen door de Midden-Europese Tijd (CET) van Brussel en Amsterdam.[27][28]

De 'Arrow' era (vanaf 11 april 2009)[bewerken | brontekst bewerken]

In deze stijl verschenen tijdens de onderbreking filmpjes vol met rode pijlen die in of uit het Cartoon Network-logo sprongen. Deze era is gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Stardust[29], ook al werd het nooit in Amerika gebruikt.

Tegen het einde van een tekenfilm kwamen er onderaan het scherm rode pijlen die het volgende programma aangaven. Ook tijdens de aftiteling verschenen er links in beeld pijlen met dezelfde functie.

Er kwamen later ook filmpjes met kleine kleiachtige rode en zwarte wezens die uiteindelijk in bovenaanzicht het logo van de zender vormden. Deze werden gemaakt door het Zweedse bedrijf Meindbender.[30]

De 'Check It' era (vanaf 17 november 2010)[bewerken | brontekst bewerken]

Cartoon Network kreeg nu opnieuw een volledig Nederlandse versie, met een gloednieuw logo. Voor het eerst staat het logo ook niet in de rechterbovenhoek, maar rechts onderaan. Deze era stelt een soort digitale wereld voor. De Europese zender kreeg deze stijl op 7 december 2010.

Het is verzonnen door het Amerikaanse bedrijf Brand New School[31] en ging in de Verenigde Staten in première op 29 mei 2010. Later werd het verdergezet door twee andere Amerikaanse bedrijven: Awesome Incorporated[32] en Impactist.[33] In Europa werd extra beeldmateriaal bijgemaakt door de Britse bedrijven Blue-Zoo[34] en Karrot[35] en het Zweedse Cinematic.[36]

In 2012 vierde Cartoon Network zijn twintigste verjaardag in de Verenigde Staten. Wereldwijd werden er nostalgische filmpjes uitgezonden die gemaakt waren door Primal Screen.[21] Deze filmpjes waren ook in Nederland te zien.

Sinds 6 november 2014 staat het logo weer in de rechterbovenhoek.

De 'Dimensional' era (vanaf 2017/2018)[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot vorige transities, werd de Check It era niet abrupt maar gradueel vervangen door de Dimensional era. In 2017 verschenen voor het eerst nieuwe leaders in Nederland. Pas in de zomer van 2018 was de overgang compleet. In alle 'Dimensional' animaties zijn tekenfilmfiguren in felle kleuren te zien. De leaders zijn ontworpen door Bent Design Lab.

Programmering[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is een lijst met programma's van de Nederlandse Cartoon Network.[37][38][39][40][41][42][43][44][45]

Programma Oorspronkelijke première Première op de Nederlandse Cartoon Network
The Addams Family 12 september 1992 (ABC) juli 1997
De avonturen van Blinky Bill 1994 (ABC Australië) juli 1997
Dexter's Laboratory 28 april 1996 juli 1997
Droopy & Dripple 20 maart 1943 (theater) juli 1997
The Flintstones (televisieserie) 30 september 1960 (ABC) juli 1997
The Fruitties 1 november 1988 (TVE) juli 1997
Hong Kong Phooey 7 september 1974 (ABC) juli 1997
Ivanhoe: The King's Knight 3 maart 1997 (Britse Cartoon Network) juli 1997
The Jetsons 23 september 1962 (ABC) juli 1997
Little Dracula 3 september 1991 (Amerikaanse FOX) juli 1997
Looney Tunes 19 april 1930 (theater) juli 1997
The Mask: The Animated Series 12 augustus 1995 (CBS) juli 1997
Omer and the Starchild 8 januari 1992 (Franse Canal+) juli 1997
The Real Adventures of Jonny Quest 26 augustus 1996 juli 1997
The Scooby-Doo Show 11 september 1976 (ABC) juli 1997
Scooby-Doo, Where Are You! 13 september 1969 (CBS) juli 1997
SWAT Kats: The Radical Squadron 11 september 1993 (TBS) juli 1997
Thomas de stoomlocomotief 4 september 1984 (ITV) juli 1997
Tom en Jerry 10 februari 1940 (theater) juli 1997
Top Cat 27 september 1961 (ABC) juli 1997
2 Stupid Dogs 5 september 1993 (TBS) juli 1997
Wacky Races 14 september 1968 (CBS) juli 1997
Cow and Chicken 15 juli 1997 1 september 1997[46]
Ik ben Wezel 15 juli 1997 september 1997
Johnny Bravo 7 juli 1997 1 november 1997
Captain Planet and the Planeteers 15 september 1990 (TBS) 1997
Cave Kids 21 september 1996 1997
Dastardly and Muttley in their Flying Machines 13 september 1969 (CBS) 1997
Droopy Master Detective 11 september 1993 (Amerikaanse FOX) 1997
Dumb and Dumber 28 oktober 1995 (ABC) 1997
Flintstone Frolics 22 februari 1980 (NBC) 1997
Jonny Quest 18 september 1964 (ABC) 1997
The New Yogi Bear Show 12 september 1988 (syndicatie) 1997
The Pirates of Dark Water 25 februari 1991 (ABC) 1997
Popeye 14 juli 1933 (theater) 1997
The Real Story of... 1992 (Family Channel) 1997
Tom & Jerry Kids 8 september 1990 (Amerikaanse FOX) 1997
What a Cartoon! 20 februari 1995 1997
Birdman and the Galaxy Trio 9 september 1967 (NBC) 1997/1998
Captain Caveman 10 september 1977 (ABC) 1997/1998
Challenge of the GoBots 29 oktober 1984 (syndicatie) 1997/1998
Dink het Dinosaurusje 16 september 1989 (CBS) 1997/1998
Fish Police 28 februari 1992 (CBS) 1997/1998
Help!... It's the Hair Bear Bunch! 11 september 1971 (CBS) 1997/1998
The Perils of Penelope Pitstop 13 september 1969 (CBS) 1997/1998
Taz-Mania 7 september 1991 (Amerikaanse FOX) 1997/1998
Beertje Paddington 2 december 1989 (syndicatie) 7 november 1998[47]
The All-New Scooby and Scrappy-Doo Show 10 september 1983 (ABC) n.n.b.
A Pup Named Scooby-Doo 10 september 1988 (ABC) n.n.b.
The Banana Splits 7 september 1968 (NBC) n.n.b.
Barney Bear 10 juni 1939 (theater) n.n.b.
Dynomutt, Dog Wonder 11 september 1976 (ABC) n.n.b.
The Funky Phantom 11 september 1971 (ABC) n.n.b.
Inch High, Private Eye 8 september 1973 (NBC) n.n.b.
Jabberjaw 11 september 1976 (ABC) n.n.b.
Josie and the Pussycats 12 september 1970 (CBS) n.n.b
Monster Tails 17 september 1990 n.n.b.
The New Scooby-Doo Movies 9 september 1972 (CBS) n.n.b.
Richie Rich 1980 (ABC) n.n.b.
Sealab 2020 9 september 1972 (NBC) n.n.b.
Sky Commanders juli 1987 (syndicatie) n.n.b.
Squiddly Diddly 2 oktober 1965 (NBC) n.n.b.
The 13 Ghosts of Scooby-Doo 7 september 1985 (ABC) n.n.b.
The Tidings 1995 (Britse Cartoon Network) n.n.b.
Tiny Toon Adventures 14 september 1990 (CBS) n.n.b.
Yogi's Treasure Hunt 15 september 1985 (syndicatie) n.n.b.
Wildfire 13 september 1986 (CBS) n.n.b.
The Powerpuff Girls 18 november 1998 13 februari 1999[48]
Animaniacs 13 september 1993 (Amerikaanse FOX) 1 maart 1999
Ed, Edd n Eddy 4 januari 1999 29 maart 1999[49]
Space Ghost Coast to Coast 15 april 1994 31 mei 1999[50]
ToonHeads oktober 1992 31 mei 1999[50]
Bob de Bouwer 28 november 1998 (CBBC) september 1999[51]
Kleine Monsters 14 september 1998 (BBC) september 1999[51]
Flying Rhino Junior High 3 oktober 1998 (CBS) september 1999[51]
Waynehead 19 oktober 1996 (Kids' WB!) september 1999[51]
Courage het bange hondje 12 november 1999 15 januari 2000[52]
Paling en Ko 14 januari 1995 (Antena 3) 15 januari 2000[53]
Angela Anaconda 5 oktober 1999 (Teletoon) 8 mei 2000
Mike, Lu & Og 12 november 1999 28 augustus 2000[54]
Dragon Ball Z 26 april 1989 (Fuji TV) 28 augustus 2000[54]
Batman of the Future 10 januari 1999 5 februari 2001[55]
Fat Dog Mendoza 1998 (Britse Cartoon Network) 1 augustus 2001
Schaap in de Grote Stad 17 november 2000 7 september 2001
The Cramp Twins september 2001 (Britse Cartoon Network) 1 oktober 2001
Gadget Boy & Heather 9 september 1995 (syndicatie) 7 januari 2002
Time Squad 8 juni 2001 1 april 2002
Samurai Jack 10 augustus 2001 2 september 2002
Grim And Evil 24 augustus 2001 4 november 2002
(previews in oktober)[56]
Codename: Kids Next Door 6 december 2002 6 oktober 2003
Spaced Out 7 januari 2002 (Britse Cartoon Network) 6 oktober 2003
Star Wars: Clone Wars 7 november 2003 10 november 2003
De Grimmige Avonturen van Billy en Mandy 13 juni 2003 2 februari 2004
Evil Con Carne 11 juli 2003 6 februari 2004
Megas XLR 1 mei 2004 3 januari 2005[57]
Foster's Home for Imaginary Friends 13 augustus 2004 7 maart 2005[58]
Hi Hi Puffy AmiYumi 19 november 2004 2 mei 2005[59]
King Arthur’s Disasters 11 april 2005 (CITV) 3 oktober 2005[60]
The Life & Times of Juniper Lee 30 mei 2005 11 november 2005[61]
Camp Lazlo 8 juli 2005 6 januari 2006
Robotboy 1 november 2005 (Britse Cartoon Network) 17 april 2006
Mijn Sportvriendje is een Aap 26 december 2005 4 september 2006
Ben 10 27 december 2005 4 september 2006
Atomic Betty (in het Engels zonder ondertiteling) 29 augustus 2004 (Teletoon) 5 februari 2007
Squirrel Boy 27 mei 2006 2 april 2007
De Verbazingwekkende Adrenalini Broertjes maart 2006 (CITV) 8 september 2007
Fantastic Four: World's Greatest Heroes 2 september 2006 1 oktober 2007
Class of 3000 3 november 2006 6 oktober 2007
Skunk Fu! (in het Engels zonder ondertiteling) mei 2007 (ABC Australië) 8 februari 2008
George van de Jungle 29 juni 2007 (Teletoon) 3 maart 2008
Eliot Kid januari 2008 (TF1) 10 mei 2008
Chowder 2 november 2007 12 mei 2008
Chop Socky Chooks 7 maart 2008 1 september 2008
Out of Jimmy’s Head 14 september 2007 13 oktober 2008
Star Wars: The Clone Wars 3 oktober 2008 13 februari 2009
Best Ed 3 oktober 2008 (Teletoon) 2 maart 2009
Bakugan Strijdige Strijders 5 april 2007 (TV Tokyo) 7 maart 2009
De Rampzalige Avonturen van Flapjack 5 juni 2008 11 april 2009
The Secret Saturdays 3 oktober 2008 9 mei 2009
Ben 10: Alien Force 18 april 2008 21 september 2009[62]
Total Drama Action 11 januari 2009 (Teletoon) 5 november 2009[63]
Cartoon Network Dance Club (Zuid-Afrikaanse versie, in het Engels zonder ondertiteling) / 7 november 2009
Bakugan Strijdige Strijders: Nieuw Vestroia 12 april 2009 (Teletoon) 8 februari 2010
Total Drama Island 8 juli 2007 (Teletoon) 2 augustus 2010
Hero: 108 1 maart 2010 (Britse Cartoon Network) 6 september 2010
Total Drama Wereldtournee 10 juni 2010 (Teletoon) 9 september 2010
Batman: Stoer en Stoutmoedig 14 november 2008 11 september 2010
Angelo Rules april 2009 (France 3) 29 november 2010 (pas sinds 11 december 2010 op de Europese versie)
Tijd voor Avontuur 5 april 2010 14 januari 2011
Generator Rex 23 april 2010 11 februari 2011
Ben 10: Ultimate Alien 23 april 2010 17 maart 2011
Bakugan: Indringers van Gundalia 23 mei 2010 (Teletoon) 25 maart 2011
The Garfield Show 22 december 2008 (France 3) 6 juni 2011
Scooby-Doo! Mystery Incorporated 5 april 2010 29 augustus 2011
Ben 10: De Ultieme Uitdaging (Nederlandse versie) / 10 oktober 2011
Sym-Bionic Titan 17 september 2010 22 oktober 2011
De Wonderlijke Wereld van Gumball 3 mei 2011 9 november 2011
Regular Show 6 september 2010 29 november 2011
The Looney Tunes Show 3 mei 2011 13 januari 2012
Bakugan: Mechtanium Toestroom 13 februari 2011 (Teletoon) 20 februari 2012
Redakai: Verover de Kairu 9 juli 2011 (YTV) 3 maart 2012
Total Drama: Wraak van het Eiland 5 januari 2012 (Teletoon) 5 maart 2012
Cartoon Network Checker 27 november 2010 (Duitse Cartoon Network) 13 april 2012
Johnny Test 17 september 2005 (The WB) 14 mei 2012
Thundercats (2011-2012) 29 juli 2011 16 mei 2012
Level Up 24 januari 2012 4 juni 2012
Young Justice 26 november 2010 23 juni 2012
Ben 10: Omniverse 22 september 2012 27 september 2012
Transformers: Prime 29 november 2010 (Hub Network) 13 oktober 2012
Green Lantern: The Animated Series 11 november 2011 7 januari 2013
Draken: Rijders van Berk 7 augustus 2012 5 maart 2013
What's New, Scooby-Doo? 14 september 2002 (The WB) 15 maart 2013
Gormiti: Nature Unleashed 17 september 2012 (Italiaanse Cartoon Network) 8 juni 2013
Young Justice: Invasion 28 april 2012 6 januari 2014
Mixels / 1 februari 2014
Draken: Beschermers van Berk 19 september 2013 1 februari 2014
Teen Titans Go! 23 april 2013 15 februari 2014
Total Drama: All-Stars 9 januari 2014 (Teletoon) 7 april 2014
Ome Opa 2 september 2013 23 mei 2014
Xiaolin Chronicles 26 augustus 2013 (Amerikaanse Disney XD) 16 juni 2014
Steven Universe 4 november 2013 17 augustus 2014
Total Drama: Pahkitew Island 7 juli 2014 (Teletoon) 26 augustus 2014
Dr. Dimensionpants 21 oktober 2014 (Poolse Cartoon Network) 27 oktober 2014
Clarence 17 februari 2014 17 november 2014[64]
Lego Ninjago: Masters of Spinjitzu 2 december 2011 2 maart 2015
Achter de Tuinmuur 3 november 2014 30 maart 2015[65]
Transformers: Robots in Disguise 9 februari 2015 (Canal J) 6 april 2015
Cartoon Network: GPS Expeditie 30 april 2014 (Poolse Cartoon Network) 2 mei 2015
Wat Beren Leren 27 juli 2015 9 november 2015
Total Drama Presents: The Ridonculous Race 7 september 2015 18 januari 2016
Supergroentjes 2 november 2015 (Britse Cartoon Network) 15 februari 2016
The PowerPuff Girls (2016) 4 april 2016 23 april 2016
De Mega Mega Mega Mega Cartoon Network Show / 29 mei 2016
Een Koninklijke Familie 30 november 2015 17 september 2016
Ben 10 (2016) 1 oktober 2016 (Australische Cartoon Network) 10 oktober 2016
Justice League Action 26 november 2016 (Britse Cartoon Network) 28 januari 2017
Mighty Magiswords 6 mei 2015 (Amerikaanse CN Anything-app)
29 september 2016 (Amerikaanse Cartoon Network)
20 mei 2016 (Nederlandse CN Anything-app)
20 februari 2017 (Nederlandse Cartoon Network) (sinds begin 2017 kwamen er al korte afleveringen tijdens de reclameblokken)
DC Super Hero Girls (2015) 1 oktober 2015 (online) 18 maart 2017
Beat Monsters 17 januari 2017 (online) 10 juli 2017
Angry Birds Toons 16 maart 2013 (online) 7 augustus 2017
Ben 10: Alien Worlds / 14 augustus 2017
Het regent gehaktballen 6 maart 2017 18 september 2017
O.K. K.O. Jij wordt een held 4 februari 2016 (shorts)
1 augustus 2017 (serie)
25 september 2017 (shorts)
6 november 2017 (serie)
De heldhaftige queeste van de dappere prins Ivandoe 20 november 2017 (Scandinavische Cartoon Network) 22 januari 2018
Ben 10 Challenge / 3 maart 2018
Unikitty! 27 oktober 2017 25 april 2018 (previews)
21 mei 2018
Appel en Uitje 23 februari 2018 3 september 2018
Craig van de Kreek 30 maart 2018 15 oktober 2018
Transformers: Cyberverse 1 september 2018 27 oktober 2018
Piggy Tales 11 april 2014 5 november 2018
Summer Camp Island 7 juli 2018 10 december 2018
Bakugan: Battle Planet 23 december 2018 27 mei 2019
The Tom and Jerry Show 9 april 2014 1 juli 2019
New Looney Tunes 21 september 2015 1 juli 2019
Be Cool, Scooby-Doo! 5 oktober 2015 1 juli 2019
DC Super Hero Girls (2019) 8 maart 2019 28 september 2019
Victor en Valentino 30 maart 2019 28 oktober 2019
Total Dramarama 1 september 2018 25 november 2019
Mao Mao: Helden met een puur hart 1 juli 2019 2 maart 2020
Power Players 6 september 2019 4 mei 2020
ThunderCats Brul 22 februari 2020 18 mei 2020
Scooby-Doo en raad de clue 27 juni 2019 (Boomerang SVOD) 1 juni 2020
The Fungies! 20 augustus 2020 (de Amerikaanse HBO Max) 16 november 2020
Elliott van de Aarde 6 maart 2021 (Britse Cartoon Network) 24 mei 2021
Monster Beach 11 april 2020 (Australische Cartoon Network) 9 augustus 2021
Taffy 17 december 2018 (Afrikaanse Boomerang) 6 september 2021
Steven Universe Future 7 december 2019 6 september 2021
Bunnicula 6 februari 2016 1 oktober 2021
Jellystone! 29 juli 2021 (de Amerikaanse HBO Max) 13 december 2021
Grizzy en de lemmings 10 oktober 2016 (Britse Boomerang) 10 januari 2022
Looney Tunes Cartoons 27 mei 2020 (de Amerikaanse HBO Max) 10 januari 2022
Wat Babyberen Leren 1 januari 2022 18 april 2022
Mr. Bean (animatieserie) 23 januari 2023 (ITV) 2 mei 2022
Aquaman: Koning van Atlantis 14 oktober 2021 (de Amerikaanse HBO Max) 8 mei 2022
Lego Monkie Kid 13 juni 2020 (TV3 in Maleisië) 6 december 2022
Jade Armor 7 september 2022 (France 4) 13 februari 2023
Batwheels 17 september 2022 (de Amerikaanse HBO Max) 15 mei 2023
Bugs Bunny Bouwers 25 juli 2022 8 juli 2023
Lamput 21 september 2017 (Cartoon Network India) 31 augustus 2023
Lucas de spin 25 juli 2022 1 april 2024
Tiny Toons Looniversiteit 8 september 2023 29 april 2024

Als er geen oorspronkelijke zender vermeld staat, werd het oorspronkelijk uitgezonden op de Amerikaanse Cartoon Network.

Noot: Deze lijst is mogelijk incompleet. Het is onduidelijk welke Scooby-Doo-televisieseries werden uitgezonden, en welke tekenfilms er tijdens de programmablokken 'Power Zone' en 'Chuck en Earl's Big Toon Trip' werden uitgezonden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]