Sony Pictures Entertainment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sony Pictures Entertainment, Inc.
Ingang van de studiofaciliteiten
Ingang van de studiofaciliteiten
Onderdeel van Sony Corporation
Onderdeel sinds 1989
Aandeelhouder Sony Corporation, 100%
Oprichting 1989 door de overname van Columbia Pictures
Hoofdkantoor Culver City, Californië
Producten Film- en televisieproductie en -distributie
Columbia Pictures, TriStar Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer, United Artists, Game Show Network, Sony Pictures Television, Sony Pictures Studios
Omzet $ 6,2 miljard (2005)
Website Sony Pictures
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sony Pictures Entertainment (kortweg Sony Pictures, SPE) is een internationaal opererend televisie-, film- en studioconcern. Sony Pictures is onderdeel van het Japanse conglomeraat Sony Corporation. Het bedrijf is gevestigd in Culver City, Californië binnen de grenzen van Sony Pictures Studios en wordt geleid door Michael Lynton.

Eind 2014 werd Sony Pictures het slachtoffer van een grootschalige hack-aanval, waarbij interne bedrijfsgegevens en e-mails op straat kwamen te liggen. Er wordt vermoed dat de aanval verband heeft met het uitbrengen van de film The Interview waarin een aanslag op Kim Jong-un verbeeld wordt.

Toekomst[bewerken]

In de toekomst (vanaf 2007/2008) wordt er verwacht dat Sony de grootste filmdivisies, waaronder Columbia Pictures, TriStar Pictures en Metro-Goldwyn-Mayer, allemaal onder de paraplumerknaam Sony Pictures zal plaatsen. Sinds 2005 heeft het bedrijf de distributiebedrijven namelijk al allemaal samengevoegd onder Sony Pictures Home Entertainment en zijn onder andere Columbia TriStar Home Entertainment en MGM Home Entertainment langzamerhand aan het verdwijnen.

Onder één merknaam zou Sony een betere naamsbekendheid kunnen creëren voor de films, en de televisietak Sony Pictures Television meer in verband kunnen brengen met de filmproductietak. Toch betwijfelen veel mensen of Sony doorzet met deze strategie, nu sinds juli 2005 Howard Stringer aan het roer is gekomen als topman bij Sony Corporation. Het verdwijnen van de roemruchtige filmnamen Columbia Pictures en Metro-Goldwyn-Mayer ten voordele van Sony Pictures wordt namelijk als negatief bestempeld door veel filmcritici, zeker omdat de merknaam Sony Pictures wereldwijd veel minder bekend is dan de huidige merknamen. In Nederland is het bedrijf sinds juli 2015 eigenaar van de Film1 betaaltelevisiezenders.

Onderdelen[bewerken]

SPE bezit onder andere de filmstudio's Columbia TriStar Pictures (Columbia Pictures en TriStar Pictures), Metro-Goldwyn-Mayer, United Artists en het televisienetwerk Game Show Network.

Columbia TriStar Motion Picture Group[bewerken]

Met een filmarchief van meer dan 4000 films (inclusief meer dan 12 Academy Awards voor Beste Film). Sinds 2004 brengt deze groep ongeveer 25 films per jaar uit onder verschillende labels in 67 landen.

Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.[bewerken]

Sony Pictures Television[bewerken]

Kantoorgebouw in Culver City

Sony Pictures Digital[bewerken]

Sony Pictures Studios[bewerken]

Dit onderdeel omvat de gebouwen, het land en de apparatuur in Culver City. Voorheen stonden deze studio's bekend als de MGM Studios.

Sony Pictures Distribution[bewerken]

Overige[bewerken]

Externe links[bewerken]