DreamWorks Animation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het kantoor van Dreamworks Animation

DreamWorks Animation SKG is een Amerikaanse animatiestudio. DreamWorks Animation werd gevormd door een fusie tussen de animatie divisie van DreamWorks en Pacific Data Images (ook bekend als PDI).

Oorspronkelijk was het bedrijf onderdeel van DreamWorks SKG, maar in 2003 werd er besloten om van DreamWorks Animation een spin-off te maken. De films worden momenteel gedistribueerd door Paramount Pictures, onderdeel van Viacom en eigenaar van voormalige DreamWorks Animation-distributeur, DreamWorks SKG. DreamWorks Animation heeft twee Californische studios: het hoofdkantoor en belangrijkste studio in Glendale en de vroegere PDI-studio in Redwood City.

Geschiedenis[bewerken]

DreamWorks Animation SKG, Inc.
Beurs NYSE: DWA
Sleutelfiguren Jeffrey Katzenberg (CEO)
Hoofdkantoor Glendale en Redwood City, CA
Verenigde Staten
Producten Animatiefilms
Omzet Gedaald $ 707 miljoen (2013)
Winst Gestegen $ 55 miljoen (2013)
Website DreamWorks Animation
Portaal  Portaalicoon   Economie

In 1980 richten Carl Rosendahl, Glenn Entis en Richard Chuang het computeranimatiebedrijf Pacific Data Images. In de jaren 80 maakte PDI geanimeerde logo's en reclamespotjes voor de televisie. Ze begonnen in 1991 met het maken van visuele effecten, waaronder voor de film Terminator 2: Judgment Day.

In 1997 maakte DreamWorks een coproductiedeal met PDI. PDI zou dan computergeanimeerde films gaan produceren samen met DreamWorks, te beginnen met Antz in 1998. In hetzelfde jaar maakte DreamWorks zelf The Prince of Egypt waarbij traditionele animatietechnieken gebruikt werden.

In 2000 richtte DreamWorks SKG een nieuwe afdeling op, genaamd DreamWorks Animation om het proces te overzien. In 2003 werd DreamWorks Animation afgesplitst van het moederbedrijf en al snel namen ze PDI over. Sindsdien is het een beursgenoteerde animatiestudio die films produceert onder de merknaam "DreamWorks Animation SKG", maar waar de ene film bekendstaat als een PDI-productie en een andere als een DreamWorks-productie.

Films en televisieseries[bewerken]

Traditionele animatiefilms[bewerken]

Computergeanimeerde films[bewerken]

Computergeanimeerde films in samenwerking met Aardman Animations[bewerken]

Stop-motion-animatiefilms in samenwerking met Aardman Animations[bewerken]

Traditionele geanimeerde televisieseries[bewerken]

Computergeanimeerde televisieseries[bewerken]