DreamWorks Animation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DreamWorks Animation SKG, Inc.
Logo
Kantoorgebouw van DreamWorks Animation
Beurs NYSE: DWA
Sleutelfiguren Jeffrey Katzenberg (CEO)
Hoofdkantoor Glendale en Redwood City, Californië
Producten Animatiefilms
Omzet/jaar Gedaald $ 707 miljoen (2013)
Winst/jaar Gestegen $ 55 miljoen (2013)
Website dreamworksanimation.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

DreamWorks Animation SKG is een Amerikaanse animatiestudio. DreamWorks Animation ontstond door een fusie tussen de animatiedivisie van DreamWorks en Pacific Data Images (PDI).

Oorspronkelijk was het bedrijf onderdeel van DreamWorks SKG, maar in 2003 werd besloten van DreamWorks Animation een spin-off te maken. De films worden momenteel gedistribueerd door Paramount Pictures, onderdeel van Viacom en eigenaar van voormalige DreamWorks Animation-distributeur, DreamWorks SKG. DreamWorks Animation heeft twee Californische studio's: het hoofdkantoor en de belangrijkste studio in Glendale en de vroegere PDI-studio in Redwood City.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 richtten Carl Rosendahl, Glenn Entis en Richard Chuang het computeranimatiebedrijf Pacific Data Images op. In de jaren tachtig maakte PDI geanimeerde logo's en reclamespotjes voor de televisie. Ze begonnen in 1991 met het maken van visuele effecten, waaronder voor de film Terminator 2: Judgment Day.

In 1998 maakte PDI in coproductie met DreamWorks de computeranimatiefilm Antz. In hetzelfde jaar maakte DreamWorks zelf The Prince of Egypt, waarbij traditionele animatietechnieken gebruikt werden.

In 2000 richtte DreamWorks SKG een nieuwe afdeling op, genaamd DreamWorks Animation, om het proces te overzien. In 2003 werd DreamWorks Animation afgesplitst van het moederbedrijf en niet lang daarna werd PDI overgenomen. Sindsdien is het een beursgenoteerde animatiestudio die films produceert onder de merknaam "DreamWorks Animation SKG", maar waar de ene film bekendstaat als een PDI-productie en een andere als een DreamWorks-productie.

Films en televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Traditionele animatiefilms[bewerken | brontekst bewerken]

Computeranimatiefilms[bewerken | brontekst bewerken]

Computeranimatiefilms in samenwerking met Aardman Animations[bewerken | brontekst bewerken]

Stop-motion-animatiefilms in samenwerking met Aardman Animations[bewerken | brontekst bewerken]

Traditionele geanimeerde televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Computeranimatieseries[bewerken | brontekst bewerken]