Madagascar (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Madagascar
Madagascar
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Eric Darnell
Tom McGrath
Producent Mireille Soria
Scenario Mark Burton
Billy Frolick
Eric Darnell
Tom McGrath
Hoofdrollen Ben Stiller
Chris Rock
David Schwimmer
Jada Pinkett Smith
Muziek Hans Zimmer
Montage H. Lee Peterson
Productiebedrijf DreamWorks Animation
Pacific Data Images
Distributie DreamWorks Pictures
Première Vlag van Filipijnen 25 mei 2005
Vlag van Nederland 15 juni 2005
Vlag van België 22 juni 2005
Genre Animatie / Avontuur
Speelduur 86 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 75 miljoen
Opbrengst US$ 542 miljoen[1]
Vervolg Madagascar: Escape 2 Africa (2008)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Madagascar is een Amerikaanse computeranimatiefilm van DreamWorks Animation die op 27 mei 2005 in première ging. Het verhaal gaat over een aantal dierentuininwoners die proberen te ontsnappen en een bestaan gaan opbouwen op het Afrikaanse eiland Madagaskar. De Engelse stemmen zijn ingesproken door Ben Stiller, Jada Pinkett Smith, Chris Rock en David Schwimmer. Ook Andy Richter, Bob Saget, Sacha Baron Cohen (Ali G) en Cedric the Entertainer laten zich horen in deze film.

Madagascar is de zoveelste computeranimatiefilm over dieren in korte tijd. De film werd echter een groot succes. Madagascar was wereldwijd de op vijf na succesvolste film van het jaar met een opbrengst van ruim een half miljard dollar. Concurrent Pixar maakte in 2005 geen grote animatiefilm, een groot voordeel. In 2004, toen DreamWorks het tweede deel van Shrek uitbracht, was er wel grote concurrentie door de première van The Incredibles. Shrek 2 werd uiteindelijk het grote kassucces van 2004, terwijl The Incredibles het wat minder deed.

Madagascar wordt vaak vergeleken met de Disney-film The Wild uit 2006. Die film, met Kiefer Sutherland als leeuw, deed het stukken slechter, hoewel het geen flop was.

De dvd van Madagascar verscheen op 15 november 2005, inclusief een korte animatiefilm, genaamd The Madagascar Penguins in a Christmas Caper. Die korte animatiefilm werd ook in de bioscopen vertoond voorafgaand aan andere films.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Marty de zebra, Alex de leeuw, Gloria het nijlpaard en Melman de giraffe wonen in de Central Park Zoo in New York. Daar treden ze op voor de bezoekers, en met name Alex is de grote ster. Marty krijgt na zijn 10e verjaardag een midlifecrisis en wil ontsnappen om in het wild te leven.

Op een nacht ontsnapt Marty samen met twee chimpansees en vier pinguïns. Alex wil nu ook ontsnappen - samen met Gloria en Melman - om hem terug te halen. Alex vindt zelf de dierentuin namelijk geweldig en is bang dat Marty domme dingen gaat doen waardoor ze misschien wel allemaal overgeplaatst worden. De mensen raken in paniek en de dieren worden verdoofd en gevangen. Terwijl de dieren verdoofd zijn oefenen dierenbeschermingsorganisaties en demonstranten, die vinden dat de dieren in het wild thuishoren, druk uit op de dierentuin en het stadsbestuur. Men zwicht en stuurt de dieren terug naar Afrika.

Ze worden nu gevangengenomen en opgesloten in houten kisten die worden meegenomen door een vrachtschip. Onderweg vallen de kisten van het schip af en spoelen ze aan op het eiland Madagaskar. Daar maken ze kennis met een kolonie lemuren onder leiding van Koning Julien XIII (Sacha Baron Cohen) die hen verwelkomt. Deze kolonie wordt namelijk belaagd door fossa's, die schrikken van Alex en zijn angstwekkende brul.

Er ontstaan echter een aantal problemen op het eiland wanneer Alex voor het eerst in zijn leven echte honger krijgt. In de dierentuin kreeg hij immers altijd vlees en dat is op Madagaskar slechts voorhanden indien hij andere dieren doodmaakt. Naarmate zijn honger toeneemt nemen zijn jachtinstincten het over, tot hij zichzelf niet meer kan beheersen. Julien XIII verbant hem nu naar het fossagebied.

Het schip, door de pinguïns overmeesterd, keert terug. Gloria, Melman en Marty willen Alex waarschuwen maar worden aangevallen door de fossa. Alex schrikt de fossa af en doet alsof hij de andere dieren opeist als 'zijn prooi'. De pinguïns maken sushi voor hem klaar en Alex vindt dit zelfs beter smaken dan vlees. Alle katten houden immers van vis!

De film eindigt met Alex, Gloria, Marty en Melman die aan boord van het schip zijn gegaan voor de terugreis. Omdat de brandstof op is kunnen ze nergens naartoe. Maar dat hebben ze nog niet door..

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Stiller, Ben Ben Stiller Alex de leeuw
Rock, Chris Chris Rock Marty de zebra
Schwimmer, David David Schwimmer Melman de giraffe
Smith, Jada Pinkett Jada Pinkett Smith Gloria het nijlpaard
Cohen, Sacha Baron Sacha Baron Cohen King Julien XIII een ringstaartmaki, de koning van de lemuren op Madagascar
Entertainer, Cedric the Cedric the Entertainer Maurice het vingerdier
Richter, Andy Andy Richter Mort een muismaki

Nederlandse stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Somers, Hans Hans Somers Alex de leeuw
Komproe, Rogier Rogier Komproe Marty de zebra
Butter, Fred Fred Butter Melman de giraffe
Vlasblom, Laura Laura Vlasblom Gloria het nijlpaard
Jones, John John Jones Koning Julien XIII een ringstaartmaki, de koning van de lemuren op Madagascar
Mossel, Murth Murth Mossel Maurice het vingerdier
Jansen, Dieter Dieter Jansen Mort een muismaki
Limburg, Frans Frans Limburg Skipper leider van de Pinguïns
Klooté, Paul Paul Klooté Kowalski slimste Pinguïn
Dikstaal, Huub Huub Dikstaal Junior de jongste Pinguïn
Bosch, Bart Bart Bosch Rico brakende Pinguïn
Frijda, Nelly Nelly Frijda Nana meppende vrouw in het station
van Swaay, Victor Victor van Swaay Mason de aap

Overige - Sabela Olavide, Bart Fennis, Jurre Ording, Jonas Hornehoj, Pip Pellens, Alexandera Perk, Karin van As, Sandro van Breemen, Bert Marskamp, Leon Wiedijk en Barry Worsteling

Vlaamse stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Pas, Michael Michael Pas Alex de Leeuw
Dupuis, Frank Frank Dupuis Marty de Zebra
Gucht, Peter Van Peter Van Gucht Melman de Giraffe
Vanthielen, Francesca Francesca Vanthielen Gloria het Nijlpaard

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zowel Madonna, Jennifer Lopez als Gwen Stefani werden gezien als mogelijke stemacteurs voor Gloria het nijlpaard. Pas toen Jada Pinkett Smith liet weten geïnteresseerd te zijn, vielen zij af.
  • In een van de oudste versies van het script was de bedoeling dat een groep dierenactivisten de dieren uit hun kooien bevrijdden.
  • Leeuwen, zebra's, giraffes en nijlpaarden zijn in werkelijkheid niet te vinden in Central Park Zoo. Wel zijn er pinguïns.
  • In de film is ook een parodie te zien van de openingsscène van de film Saturday Night Fever uit 1977, als Marty de zebra ontsnapt is uit de dierentuin en rondwandelt in New York. De vrouw die een zwart-witte streepjestrui aan heeft in de film, heeft dezelfde trui aan in de openingsscène van de film Saturday Night Fever.
  • De film kreeg een spin-off: een televisieserie over de pinguïns getiteld De pinguïns van Madagascar.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Madagascar (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De originele filmmuziek werd gecomponeerd door Hans Zimmer. Er werd ook een soundtrackalbum uitgebracht door Geffen Records. Naast de originele filmmuziek op het album, staat er ook popmuziek op die werd gebruikt in de film.

Belle Pérez zong met het nummer "Que Viva La Vida (Chiquitan)" speciaal voor de Nederlandse en Vlaamse versie van de film.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]