Lemuren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lemuren
Roodkraagmaki's
Roodkraagmaki's
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Primates (Primaten)
Onderorde: Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde
Lemuriformes
Gray, 1821
Afbeeldingen Lemuren op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lemuren op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De lemuren (Lemuriformes) of maki's zijn een infraorde van de orde van primaten. Lemuren zijn endemisch op Madagaskar, met uitzondering van een aantal soorten op omliggende eilanden. Lemuren zijn verwant aan potto's, angwantibo's, lori's en galago's. Tot 2007 zijn er 86 verschillende levende soorten beschreven.

Hun naam hebben ze te danken aan de roep van sommige soorten maki's (waarschijnlijk van de familie Lemuridae). Deze deden de eerste ontdekkers denken aan de roep van de lemures uit de Romeinse mythologie: boze geesten van gestorven personen die als spoken rondwaarden.

Taxonomie en beschrijving[bewerken]

Net als lori's en galago's hebben alle lemuren een tandenkam, een rij scherpe voortanden in de onderkaak die voornamelijk gebruikt wordt om de vacht te verzorgen.[1] Op de ringstaartmaki's na leven alle lemuren vrijwel uitsluitend in bomen.

De infraorde van de lemuren wordt onderverdeeld in twee superfamilies: de dwergmaki's (Cheirogaleoidea) en de Lemuroidea. De superfamilie van de dwergmaki's bevat slechts één familie, de Cheirogaleidae. Dit zijn relatief kleine nachtactieve omnivoren die plantaardig voedsel eten zoals fruit, nectar en bladeren, maar ook insecten en spinnen. Sommige grotere soorten eten ook kleine gewervelden.

De verscheidenheid lemuren van de familie Lemuroidea is veel groter en kent tegenwoordig vier families (drie families zijn reeds uitgestorven). De meeste lemuren uit deze families zijn dagactief, maar er zijn ook nachtactieve soorten: de wezelmaki's (Lepilemuridae), de wolmaki's (Avahi) en het vingerdier (Daubentonia madagascariensis). Sommige lemuren uit deze superfamilie zijn omnivoor, maar anderen, zoals de indriachtigen (Indriidae) zijn strikte vegetariërs.

Bedreiging en bescherming[bewerken]

Veel lemuursoorten worden met uitsterven bedreigd. De grootste oorzaak is het verdwijnen van de bossen van Madagaskar, hun natuurlijke leefgebied. Ook wordt er vanaf de eerste immigratie in Madagaskar op de dieren gejaagd.

In 1988 werd voor het beschermen van de flora en fauna van Madagaskar de Madagascar Fauna Group opgericht, een gezamenlijk initiatief van de regering van Madagaskar, het Duke Lemur Center van de Duke University in de Verenigde Staten en dierentuinen uit alle delen van de wereld.[2] In 1990 werd de organisatie Madagascar National Parks door de Malagassische regering opgericht, met als doel het duurzaam beheer en behoud van de nationale parken en reservaten. De organisatie heeft tegenwoordig 20 nationale parken, 3 natuurreservaten en 21 wildreservaten in beheer.[3]

Zie ook[bewerken]