Naar inhoud springen

Muismaki's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Muismaki's
Dwergmuismaki (Microcebus murinus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Onderorde:Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde:Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie:Cheirogaleoidea (Dwergmaki's)
Familie:Cheirogaleidae (Dwergmaki's)
Geslacht
Microcebus
É. Geoffroy, 1834
Typesoort
Lemur pusillus É. Geoffroy, 1795
Verhouding muismaki ten opzichte van de mens
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Muismaki's op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De muismaki's (Microcebus) zijn een geslacht uit de familie dwergmaki's (Cheirogaleidae) uit Madagaskar. De wetenschappelijke naam van het geslacht werd in 1834 gepubliceerd door Étienne Geoffroy Saint-Hilaire.[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Muismaki's hebben een totale lichaamslengte tussen de 23 en 29 centimeter en een gewicht tussen de 30 en 75 gram. Hiermee zijn ze het kleinste geslacht van primaten. De kleinste muismaki is Microcebus berthae, deze heeft een lichaamslengte van 9 tot 9,5 centimeter en weegt ongeveer 30,5 gram. Bij elke soort is het gemiddelde gewicht gelijk bij mannetjes en wijfjes.

Muismaki's zijn nachtactieve omnivoren. Naast fruit, bloemen, nectar, bladeren, knoppen en hars eten ze ook geleedpotigen en kleine gewervelden. Ze vormen een belangrijke rol in het bestuiven van bloemen.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Muismaki's zijn endemisch op Madagaskar en komen in alle typen wouden over het hele eiland voor. Geen ander geslacht van lemuren komt zo veelvuldig op het eiland voor.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk telde het geslacht slechts twee soorten: de dwergmuismaki (M. murinus) in de droge regio's in het noorden, zuiden en westen en de rode muismaki (M. murinus) in de tropische regenwouden in het oosten. In de loop der tijd zijn een groot aantal nieuwe soorten ontdekt en onderzoekers geloven dat er nog een groot aantal onontdekt zijn.

Het geslacht Microcebus bestaat uit de volgende bekende soorten:[2]