Typesoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een typesoort (officieel "type species", ICZN Art 42.3) is een begrip uit de taxonomie. De naam van deze soort is onveranderlijk gekoppeld aan een bepaalde geslachtsnaam (of aan een naam van een ondergeslacht (subgenus)).

Als door veranderde wetenschappelijke inzichten een geslacht gesplitst moet worden in twee of meer aparte geslachten, dan blijft de naam van het oude geslacht gekoppeld aan dat deel van het geslacht dat de typesoort omvat; de afgesplitste geslachten krijgen dan nieuwe namen.

Als de typesoort van een geslacht in een ander geslacht wordt geplaatst, dan worden de naam van dat geslacht automatisch een synoniem van de naam van dat andere geslacht, ongeacht of andere soorten uit het oude geslacht met de typesoort werden overgeplaatst of niet. Eventueel overblijvende soorten moeten dan in een geslacht met een andere naam worden geplaatst.

Zoölogie[bewerken]

Een typesoort wordt strikt genomen alleen gebruikt in de zoölogie, en is daar de soort die het type is van een geslacht of ondergeslacht (subgenus). Een type van een bepaalde soort wordt in de regel gedefinieerd met één individueel exemplaar van die soort.

Plantkunde[bewerken]

Het type van een geslacht in de plantkunde is een exemplaar (meestal in een herbarium) of een illustratie (meestal in een publicatie) (ICNafp: Art 10.1, 8.1 en 10.4). Dit type zal in de regel eveneens het type van een soort zijn, en kan dan aangeduid worden met de naam van deze soort (Art 10.1). In het spraakgebruik heet dit dan ook wel de "typesoort", maar deze term heeft in de plantkunde geen officiële status.

Schema[bewerken]

In een schema:

type van:→ soort geslacht
of ondergeslacht
vakgebied:↓
zoologie een exemplaar een soort
botanie een exemplaar of afbeelding een exemplaar of afbeelding