Holotype

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Holotype Marocaster coronatus

Een holotype is een van de verschillende mogelijke types in de biologische nomenclatuur. Het holotype is het unieke voorbeeld (exemplaar of illustratie) van een organisme dat genoemd wordt of aangewezen wordt in de oorspronkelijke beschrijving van het taxon. Een holotype hoeft niet noodzakelijk typerend voor een taxon te zijn, hoewel dat idealiter zo zou moeten zijn.

Voorbeelden van holotypen in de zoölogie[bewerken]

Het holotype van de vlinder Lycaeides idas longinus is een exemplaar in het Museum of Comparative Zoology van Harvard-universiteit. Het holotype van het knaagdier Crossomys moncktoni wordt bewaard in het Natural History Museum in Londen.

Soms is het holotype slechts een fragment van een dier, zoals vaak bij fossielen voorkomt. Het holotype van Pelorosaurus humerocristatus, een grote plantenetende dinosauriër, is een fossiel beenbot dat bewaard wordt in het Natural History Museum. Zelfs als er later een beter exemplaar zou worden gevonden, zou het holotype hetzelfde blijven. Wel moet het holotype voldoende diagnostische kenmerken vertonen, dat wil zeggen: kenmerken die het mogelijk maken om bij andere vondsten van overeenkomende delen in beginsel te kunnen bepalen of ze tot hetzelfde taxon als het holotype behoren.

Soms bestaat een holotype uit een of meer preparaten met daarop een of meer exemplaren: het gaat dan om heel kleine 'dieren'.

Als er geen holotype (meer) is of als dat achteraf als zo slecht wordt beschouwd dat de naam een nomen dubium zou worden, kan een ander type-exemplaar, een neotype, worden geselecteerd. Dit type wordt dan het exemplaar waaraan de naam van het organisme voortaan is verbonden ("name-bearing type").

Zie verder[bewerken]