Lectotype

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een lectotype is een van de verschillende soorten types in de biologische nomenclatuur. Een lectotype wordt later gekozen; dit kan gebeuren als uit de oorspronkelijke beschrijving blijkt dat er geen holotype is, of als bekend is dat het holotype vernietigd of anderszins verloren is.

Een lectotype is een enkel exemplaar of illustratie dat wordt gekozen uit het oorspronkelijke materiaal. De keuze van een lectotype is pas effectief als deze op de voorgeschreven manier gepubliceerd is. Vanaf dat moment dient het lectotype als het type voor deze wetenschappelijke naam.

De technische vereisten verschillen per nomenclatuur Code (voor prokaryoten is geen lectotype mogelijk).

Zoölogie[bewerken | brontekst bewerken]

In de zoölogie is een lectotype altijd een exemplaar en wordt gekozen uit de syntypes: deze syntypes zijn samen het type en blijven dat tot er, eventueel, een lectotype gekozen wordt.

Als daar een goede reden voor is, kan een latere onderzoeker uit de syntypes één enkel exemplaar kiezen en dit als het lectotype publiceren. Zo'n reden kan bijvoorbeeld zijn dat er onder de syntypes één of meerdere exemplaren zijn die behoren tot meerdere taxa.