Nomenclatuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de politiek-sociologische term gerelateerd aan de Sovjet-Unie zie Nomenklatoera.

Nomenclatuur betekent in het algemeen: naamgeving. Onder wetenschappelijke nomenclatuur verstaat men het op systematische wijze benoemen van allerlei zaken. Zo worden eenduidige namen gegeven aan planten, dieren, chemische stoffen, etc. Dit heeft een eenduidige communicatie als doel: idealiter heeft een wetenschappelijke naam voor iedereen die ermee werkt dezelfde, unieke betekenis. Wetenschappelijke namen worden veel in de taxonomie gebruikt, bij de indeling van levensvormen.

Biologie[bewerken]

In de biologie regelen de nomenclatuurcodes de wijze waarop wetenschappelijke namen worden gegeven aan taxonomisch erkende groepen, de zogeheten taxa. De wetenschappelijke naam van een soort bestaat voor organismen uit twee delen, waarvan het eerste de geslachtsnaam is. Een voorbeeld is de wetenschappelijke naam van het madeliefje, Bellis perennis. Hierin is Bellis de geslachtsnaam terwijl perennis de soortaanduiding is. Beide namen worden cursief gedrukt staan in het latijn.

Soms is de soortsaanduiding (soortsepitheton) gelijk aan de geslachtsnaam, bijvoorbeeld Ciconia ciconia. Een dergelijke tautologie is bij dieren toegestaan, maar niet bij planten. Bij dieren zou zo'n tautologie kunnen worden uitgelegd als "gewone ooievaar". De minder voorkomende soorten uit hetzelfde geslacht hebben dan namen als Ciconia nigra, letterlijk vertaald "zwarte ooievaar'. Een andere manier om de meestvoorkomende soort aan te duiden is met de soortsaanduiding communis of vulgaris, bijvoorbeeld Jacobaea vulgaris en Lapsana communis.

Wetenschappelijke namen in de biologie zijn onder te verdelen in:

Psychiatrie[bewerken]

Hier worden eenduidige benamingen van symptomen en ziektebeelden samengebracht in een internationaal verspreid en meer en meer erkend en gehanteerd systeem: DSM-IV.

Natuurkunde[bewerken]

In de natuurkunde en de techniek wordt met nomenclatuur meestal bedoeld hoe symbolen gebruikt worden voor de verschillende grootheden en eenheden zoals die in formules genoteerd worden.

Scheikunde[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Nomenclatuur (scheikunde) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de scheikunde (specifiek in de organische chemie) worden organische chemische verbindingen systematisch via de IUPAC-nomenclatuur benoemd.

Astronomie[bewerken]

Binnen de astronomie wordt de naamgeving van verschillende klassen van objecten door de Internationale Astronomische Unie geregeld. Er zijn verschillende systemen.

1rightarrow blue.svg Zie verder ook naamgeving van planetoïden en stercatalogus.

Recht[bewerken]

In het recht, in het bijzonder het douanerecht, worden alle goederen gesystematiseerd via de zogenaamde gecombineerde nomenclatuur (GN). De GN is onderdeel van de Europese douanewetgeving. Uitgangspunt bij de Gecombineerde Nomenclatuur is dat alle goederen ter wereld moeten kunnen worden ingedeeld onder een bepaalde post van de GN. Daarmee wordt herkenbaarheid en rechtszekerheid van het internationale douanerecht gediend.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]