Nomen conservandum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nomen conservandum (meervoud: nomina conservanda) is een term uit de taxonomie die wordt gebruikt om aan te geven dat een naam speciale bescherming geniet. Het betreft in zo'n geval een ingeburgerde naam, waarvan achteraf blijkt dat ze toch niet gebruikt mag worden, bijvoorbeeld omdat een eerdere beschrijving met een andere naam (synoniem) prioriteit blijkt te hebben of omdat de naam al eerder voor een andere soort gebruikt werd (er bestaat dan dus een homoniem). De te behouden naam is de nomen conservandum (conservandum betekent: "te behouden" of te conserveren).

Zoölogie[bewerken]

Het behoud van een naam van een dier kan op voordracht door een speciale actie van het International Commission on Zoological Nomenclature (ICZN) dat zijn Plenaire Bevoegdheden uitoefent, als beschikbaar en/of geldig worden verklaard. Dergelijke namen worden als zodanig ingeschreven op de Officiële Lijsten van het ICZN en hebben ter wille van de stabiliteit voorrang op alle eerdere namen, ook die welke nóg later mochten worden herontdekt.

Een ander mechanisme is om de eerdere naam uit te roepen tot nomen oblitum. De latere naam wordt dan een nomen protectum ("beschermde naam"). Hiervoor is de ICZN niet nodig, elke taxonoom kan dit zelf doen, als aan de voorwaarden wordt voldaan.

Zie ook[bewerken]

Voor botanie, mycologie en algologie zie conserveren (botanie).