Organisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schimmels zijn organismen

Een organisme kan worden gedefinieerd als een levend wezen met een eigen metabolisme. Mensen, dieren, planten, schimmels en bacteriën zijn volgens deze definitie organismen, terwijl virussen en prionen meestal niet als organismen worden beschouwd.

Binnen de context van de natuurwetenschappen verwijst de term 'organisme' allereerst naar de machinerie van het leven: een levend wezen wordt beschouwd als een samenstel (systeem) van chemische reacties en fysische verschijnselen, vanuit het perspectief van de biologie, de fysiologie, de biochemie, de moleculaire biologie, of de biofysica. Daarnaast kunnen organismen bestudeerd worden in hun relatie tot elkaar (in de ethologie), of tot hun milieu (in de ecologie).

Organismen kunnen op verschillende niveaus worden onderzocht: moleculair, cellulair, histologisch, op het niveau van organen of orgaanstelsels, van een individu, populatie of ecosysteem.

Als synoniem voor de termen 'organisme' of 'levend wezen' wordt ook de term levensvorm wel gebruikt. (Niet te verwarren met de botanische term: 'levensvorm').

Betekenis bij uitbreiding[bewerken]

In metaforische zin wordt een complex 'geheel' wel beschouwd als een organisme: 'de politiek'; 'het internationale telefoonnet'.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek organisme op in het WikiWoordenboek.