Organisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schimmels zijn organismen

Een organisme kan worden gedefinieerd als een levend wezen met een eigen metabolisme. Dieren, planten, schimmels, en bacteriën zijn volgens deze definitie organismen, terwijl virussen en prionen in het algemeen niet als organismen worden beschouwd.

In de context waarin het woord 'organisme' wordt gebruikt, gaat het meestal om de machinerie van het leven : het wezen wordt hierbij gezien als een samenstel (systeem) van chemische reacties en fysische verschijnselen, zoals in de biologie, fysiologie, biochemie, moleculaire biologie en biofysica. Daarnaast kunnen organismen bestudeerd worden in hun relatie tot elkaar en hun milieu, zoals in de ethologie en de ecologie.

Organismen kunnen op verschillende niveaus worden onderzocht: moleculair, cellulair, histologisch, op het niveau van organen of orgaanstelsels, van een individu, populatie of ecosysteem.

Gebaseerd op celtypen, kunnen organismen verder worden onderverdeeld in twee groepen: prokaryoten en eukaryoten.

Betekenis bij uitbreiding[bewerken]

In metaforische zin wordt ook een ingewikkeld 'systeem' wel aangeduid of gezien als een organisme, zoals 'de politiek' of 'het internationale telefoonnet'.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek organisme op in het WikiWoordenboek.