Individu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de dagelijkse omgangstaal verwijst het woord individu meestal naar een persoon of, vergelijkenderwijs, naar één bepaald object binnen een groep.

Bijvoorbeeld: U, de lezer, bent een individueel persoon, en een bos is opgebouwd uit individuele bomen. Van een gazon kan men niet altijd zeggen dat het is opgebouwd uit individuele grassprieten, omdat, door ondergrondse wortelstokken of door uitlopers, een individu kan bestaan uit vele sprieten. Ook bij kolonievormende organismen komt men voor de vraag wat een individu is. In de levenscyclus van organismen, zoals planten, algen en schimmels, kan een afwisseling van individuen optreden, bijvoorbeeld afwisseling van een individu van de haploïde generatie met een van een diploïde generatie. Bij insecten met een volledige metamorfose is er onderscheid tussen het individu vóór en het individu ná de metamorfose, zoals bij de rups en de imago van vlinders.

Oorspronkelijk, in de 15e eeuw en daarvoor, betekende individu niet deelbaar van "in"(niet) "dividuum"(deelbaar) net zoals als "atomair" α(niet) temno(snijbaar) (ondeelbaar) — een betekenis die als zodanig nog altijd voortleeft in de statistiek (zie: hieronder) —, maar vanaf de 17e eeuw begon de term opgeld te doen in de zin van "afzonderlijkheid", een betekenis die uiteindelijk zou culmineren in het individualisme.

In de metafysica en in de statistiek wordt over het algemeen elk numeriek enkelvoudig object aangeduid met het woord individu, en valt die betekenis slechts dan samen met één persoon wanneer het in voorkomende gevallen bij de onderzochte enkelvoudige objecten ook daadwerkelijk mensen betreft. Met zowel Socrates als met de Maan kunnen zodoende in de meest uiteenlopende contexten afzonderlijke individuen worden aangeduid; met grapefruit en roodheid (over het algemeen) niet.

In filosofisch jargon wordt de term individueel veelvuldig gebezigd en wordt daarbij vaak aangetroffen in het gezelschap van woorden als bepaald en specifiek — veelal zijn deze termen zelfs praktisch uitwisselbaar, als betrof het ware synoniemen — en dient ze als tegenstelling van universeel.

Zie ook[bewerken]