Anabolisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Anabolisme is de benaming voor een reeks metabole routes waardoor uit kleinere eenheden moleculen worden gevormd[1]. Een dergelijk metabolisch proces kan zich afspelen op het niveau van individuele cellen, organen of hele organismen. De meeste anabolische processen worden aangedreven door adenosinetrifosfaat.

Anabolisme is het tegengestelde van een katabolisme, een stofwisselingsproces waarbij grotere moleculen in kleinere eenheden worden afgebroken waarna de celademhaling plaatsheeft en waardoor het anabolisme tevens gestimuleerd wordt. Het evenwicht tussen anabolisme en katabolisme wordt onder andere bepaald door het circadiaan ritme.

Anabolisme maakt deel uit van het proces waarbij organen en weefsels zoals spiermassa en botten worden opgebouwd. Dit gebeurt dankzij de groei en differentiatie van cellen, waarbij ook synthese van complexe moleculen een belangrijke rol speelt.

In de endocrinologie worden hormonen traditioneel als anabool of als katabool geanalyseerd. De klassieke anabole hormonen - die bijvoorbeeld de eiwitsynthese en de spiergroei stimuleren - staan bekend als anabole steroïden. Voorbeelden van dergelijke hormonen zijn het groeihormoon, insuline, de insuline-achtige groeifactor, testosteron en oestradiol.

Bronnen, noten en/of referenties
Icoontje WikiWoordenboek Zoek anabolisme op in het WikiWoordenboek.