Anabolisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Anabolisme is, binnen een organisme, het opbouwen van complexere biomoleculen uit kleinere biomoleculen via een metabole route (stofwisseling), bekeken op het niveau van de cellen, van de organen of van het hele organisme.

Anabolisme maakt deel uit van het fysiologische proces waarbij organen en weefsels zoals spiermassa en botten worden opgebouwd. Dit gebeurt dankzij de groei en differentiatie van cellen, waarbij de synthese van complexe moleculen een belangrijke rol speelt. De meeste anabole processen worden aangedreven door ATP (adenosinetrifosfaat).

Anabolisme staat tegenover katabolisme, het stofwisselingsproces waarbij biopolymeren in kleinere biomoleculen worden afgebroken, waarna de celademhaling plaatsheeft en waardoor het anabolisme tevens gestimuleerd wordt. Het evenwicht tussen anabolisme en katabolisme wordt onder andere bepaald door het circadiaan ritme.

In de endocrinologie worden hormonen traditioneel als 'anabool' of als 'katabool' geanalyseerd. De klassieke anabole hormonen - die bijvoorbeeld de eiwitsynthese en de spiergroei stimuleren - staan bekend als anabole steroïden. Voorbeelden van dergelijke hormonen zijn het groeihormoon, insuline, de insuline-achtige groeifactoren, testosteron en oestradiol.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek anabolisme op in het WikiWoordenboek.