Anabolisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Anabolisme is het opbouwen van grotere moleculen uit kleinere moleculen via een metabole route door middel van stofwisseling in cellen, organen of hele organismen.

Anabolisme maakt deel uit van het proces waarbij organen en weefsels zoals spiermassa en botten worden opgebouwd. Dit gebeurt dankzij de groei en differentiatie van cellen, waarbij ook synthese van complexe moleculen een belangrijke rol speelt. De meeste anabolische processen worden aangedreven door adenosinetrifosfaat.

Anabolisme is het tegengestelde van katabolisme, een stofwisselingsproces waarbij grotere moleculen in kleinere eenheden worden afgebroken, waarna de celademhaling plaatsheeft en waardoor het anabolisme tevens gestimuleerd wordt. Het evenwicht tussen anabolisme en katabolisme wordt onder andere bepaald door het circadiaan ritme.

In de endocrinologie worden hormonen traditioneel als anabool of als katabool geanalyseerd. De klassieke anabole hormonen - die bijvoorbeeld de eiwitsynthese en de spiergroei stimuleren - staan bekend als anabole steroïden. Voorbeelden van dergelijke hormonen zijn het groeihormoon, insuline, de insuline-achtige groeifactor, testosteron en oestradiol.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek anabolisme op in het WikiWoordenboek.