Metaboliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Metabolieten zijn de tussen- of eindproducten die ontstaan nadat een chemische stof in een biologisch systeem (eencelligen zoals bacteriën, planten of dieren) metabolisme heeft ondergaan. Metabolieten zijn onder andere: de aminozuren, adenosinetrifosfaat of ATP, glucose, adrenaline, alkaloïden, glycosiden.

Metaboloom en metabolomica[bewerken]

Het geheel van metabolieten in een cel of organisme wordt het metaboloom genoemd, in analogie met het genoom en het proteoom. Hoewel grote moleculen zoals eiwitten ook producten zijn van het metabolisme, worden in principe alleen kleine moleculen tot het metaboloom gerekend. Lipiden worden niet altijd gerekend tot het metaboloom. De wetenschap die het metaboloom bestudeerd, wordt metabolomics genoemd.

Metabolisme van medicijnen[bewerken]

Bij medicijnen of farmaca worden met metabolieten over het algemeen de eindproducten bedoeld die na het metabolisme, of biotransformatie, overblijven. Metabolisme van medicijnen en veel andere lichaamsvreemde stoffen vindt plaats in de lever. Cytochroom P450 is een bekende klasse van enzymen, die medicijnen in de lever metaboliseert. Actieve metabolieten zijn producten die ontstaan bij de verwerking van een medicijn die eveneens een farmaceutische werking hebben.