Metaboliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Metabolieten zijn de organische tussen- of eindproducten die ontstaan na verwerking van een gegeven stof in een biologisch systeem of levend wezen als bacteriën, andere eencelligen, planten en dieren. Metabolieten zijn onder andere: aminozuren, adenosinetrifosfaat (ATP), koolhydraten, hormonen, alkaloïden, glycosiden.

Metaboloom en metabolomica[bewerken | brontekst bewerken]

Het metaboloom is het geheel van metabolieten in een cel of in een organisme (naar analogie met genoom, chondroom, proteoom en andere). Hoewel grote moleculen zoals eiwitten ook producten zijn van metabolisme, worden in principe alleen kleine biomoleculen tot het metaboloom gerekend. Lipiden worden niet altijd gerekend tot het metaboloom. Metabolomics is het deelgebied van de biochemie dat het metaboloom bestudeert.

Metabolisme van medicijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij medicijnen of farmaca worden met metabolieten over het algemeen de eindproducten bedoeld die na het metabolisme, of biotransformatie, overblijven. Metabolisme van medicijnen en veel andere lichaamsvreemde stoffen vindt plaats in de lever. Cytochroom P450 is een bekende klasse van enzymen, die medicijnen in de lever metaboliseert. Actieve metabolieten zijn producten die ontstaan bij de verwerking van een medicijn, en eveneens een farmaceutische werking hebben.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]