Insuline-achtige groeifactor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IGF

Insuline-achtige groeifactoren (afgekort IGF) is de benaming voor een groep polypeptiden die homoloog zijn aan insuline. IGF's vormen een van de schakels binnen het complexe systeem met behulp waarvan cellen met hun fysiologische omgeving communiceren. Dit complexe systeem bestaat als zodanig uit twee celoppervlakreceptoren (IGF1R en IGF2R), twee liganden (IGF-1 en IGF-2), een familie van zes IGF-bindende eiwitten (IGFBP 1-6) en een groep enzymen die voor de biologische afbraak (degradatie) van deze eiwitten verantwoordelijk is.

Insuline-achtige groeifactor 1/2[bewerken]

Insuline-achtige groeifactor-1 of kortweg IGF-1 wordt hoofdzakelijk door de lever afgescheiden. Dit is het resultaat van de stimulering door de groeihormonen. IGFD-1 speelt een rol bij de normale regulering van de fysiologie (waar zaken als celdifferentiatie en apoptose onder vallen), maar ook bij diverse aandoeningen zoals kanker. Insuline-achtige groeifactor-2 is waarschijnlijk een zeer belangrijke groeifactor gedurende de eerste stadia van ontwikkeling van het organisme, terwijl gen-knockouts bij muizen hebben aangetoond dat expressie van IGF-1 bij sommige diersoorten de groei maximaliseert. IGF-2 draagt daarnaast bij aan de ontwikkeling van de hersenen, lever en nieren.

Receptoren[bewerken]

Welke receptoren precies door de IGF gebruikt worden is nog niet precies bekend. Wel bekend is dat zowel enkele tyrosinekinasereceptoren (IGF-1 receptor en de insulinereceptor) als de IGF-2 receptor belangrijke receptoren zijn.

Proteïnen[bewerken]

De eiwitten die voor de regulering van IGF-1 en IGF-2 zorgen staan bekend als de insuline-achtige groeifactor bindende proteïnen. Momenteel[wanneer?] zijn er 6 van dergelijke eiwitten (IGFBP 1-6) bekend.

Rol bij aandoeningen[bewerken]

Onderzoek bij muizen en enkele andere dieren zoals rondwormen en fruitvliegen wijst erop dat IGF en meer in het bijzonder IGF-01 een belangrijke rol speelt bij het verouderingsproces ofwel senescentie. Onduidelijk is nog of de rol van insuline dan wel die van IGF-1 hier doorslaggevend is[1].

Daarnaast lijken IGF ook een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van kanker en diabetes, onder andere doordat IGF-1 de ontwikkeling van kankercellen in de borst en prostaat stimuleert, maar in welke mate dit gebeurt is nog niet precies bekend[2][3][4][5][6].