Naar inhoud springen

Oorkwal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oorkwal
IUCN-status: Niet geëvalueerd (2008)
Oorkwal
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Cnidaria (Neteldieren)
Klasse:Scyphozoa (Schijfkwallen)
Orde:Semaeostomeae
Familie:Ulmaridae
Geslacht:Aurelia
Soort
Aurelia aurita
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Medusa aurita[1]
Synoniemen
  • Aurelia flavidula Peron & Lesueur
  • Medusa aurita Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Oorkwal op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De oorkwal (Aurelia aurita) kan 10 tot 40 cm groot worden en behoort tot de schijfkwallen. Rond het midden van het lichaam (ook het scherm, de paraplu of de klok genoemd) zijn vier ronde of min of meer halvemaanvormige structuren zichtbaar ('oren'); dit zijn de geslachtsorganen. In zo'n 3 procent van de populaties zijn er meer dan vier van deze oren, tot negen aan toe. Deze kwal is een kosmopoliet en komt voor in de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee, en wordt vaak gezien in de kustwateren en estuaria van de oostkust van Noord-Amerika, Californië, Japan en Europa. Ze zijn vooral te vinden in de kustgebieden, zoals estuaria, fjorden en baaien. De levenscyclus van de oorkwal bestaat uit twee delen, dit zijn het poliepenstadium en het medusastadium. De oorkwal kan zich geslachtelijk (via het medusastadium) en ongeslachtelijk (via het poliepenstadium) voortplanten.

Kwallen drijven vaak in grote zwermen in zee. Door middel van samentrekkende beweging van het scherm kunnen ze echter ook actief zwemmen. Met behulp van met netelcellen bezette tentakels vangen ze plankton, kleine kreeftachtigen en visjes.

Voor de mens zijn steken van oorkwallen niet pijnlijk omdat de toxinen mild zijn en de kracht waarmee de netelcellen vuren vaak niet sterk genoeg is om door de huid te komen. Natuurlijk is het wanneer men geen verstand van of ervaring met kwallen heeft niet verstandig dit uit te proberen omdat verwarring met andere kwalsoorten die wel schadelijk zijn mogelijk is.