Stam (biologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Verschillende niveaus van het wetenschappelijk classificatiesysteem. Leven Domein (biologie) Rijk (biologie) Stam (biologie) Klasse (biologie) Orde (biologie) Familie (biologie) Geslacht (biologie) Soort (biologie)

Magnify-clip.png
De hierarchie van de acht belangrijkste taxonomische rangen. Tussenliggende taxa zijn niet afgebeeld.

In de biologie is een stam (formeel aangeduid met de Latijnse term phylum, in Nederlandse spelling ook wel fylum), een rang in een taxonomische hiërarchie, of een taxon in die rang. Werd voorheen afdeling (formeel divisio) genoemd in de plantkunde.

In de taxonomie van Carolus Linnaeus was er geen sprake van phyla; Linnaeus deelde de dieren in 6 klassen in, de Pisces (vissen), Amphibia (amfibieën en reptielen), Aves (vogels), Mammalia (zoogdieren), Insecta (insecten) en de Vermes (de rest). De vier eerstgenoemde klassen worden tegenwoordig samen met nog enkele groepen nu ondergebracht in het phylum Chordata, de insecten vormen een onderdeel van de Geleedpotigen en de Vermes zijn opgesplitst in een groot aantal phyla. In totaal worden er bij dieren zo'n 35 phyla onderscheiden, die echter ook weer op diverse hogere niveaus worden gegroepeerd. Het precieze aantal phyla hangt van de auteur af.

Bij bacteriën wordt de term fylum eveneens gebruikt maar 'stam' heeft een andere betekenis, die hiërarchisch gezien nog lager dan een soort ligt. Zo wordt de term 'stam' gebruikt om een isolaat aan te duiden die onderscheiden kan worden van andere isolaten op basis van morfologische of genetische eigenschappen. Een isolaat is cultuur van bacteriën die zuiver is, in betekenis dat alle bacteriën in die cultuur afstammen van één enkele bacteriële kolonie, één bacteriële kolonie is een klein rond vlekje op een voedingsbodem ontstaan uit één enkele bacterie, een dergelijke cultuur wordt dan ook een reincultuur genoemd.