Poliep (neteldier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hydrozoa zijn kolonievormende poliepen

Een poliep is een van twee morfologische stadia van een neteldier. Poliepen hechten zich aan de bodem vast en vangen voedsel met behulp van tentakels bovenaan, als gevolg waarvan ze vaak voor planten worden aangezien. De typische bouw van een poliep is een smalle buis met een verbrede voet aan de aborale zijde (dus weg van de mondopening) en een tentakelkrans aan de orale zijde.

Poliepen zijn gewoonlijk klein, maar sommige soorten kunnen een diameter van één meter vertonen. Bij koloniale vormen zijn de voeten van de verschillende individuen met elkaar versmolten. Het andere levensstadium van neteldieren wordt meduse genoemd.

Diversiteit[bewerken | brontekst bewerken]

De neteldieren zijn een grote groep zeedieren die men onderverdeelt in vijf klassen. Elke klasse heeft vertoont eigen levensstadia. De bloemdieren (Anthozoa), waartoe de zeeanemonen en koralen behoren, kennen enkel het poliepstadium: deze dieren zijn hun hele leven vastgehecht aan het substraat. Bij de hydroïdpoliepen (Hydrozoa) kan een individu ofwel een poliep of meduse zijn; de meeste soorten hebben echter beide stadia in hun levenscyclus. Bij de klasse schijfkwallen (Scyphozoa) is het medusestadium dominant. Bij enkele soorten veranderen de larven in een poliep waaruit kleine kwalletjes zullen vrijkomen. Bij de kubuskwallen (Cubozoa) ontwikkelt de poliep zich rechtstreeks in een meduse.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]