Bloemdieren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bloemdieren
Geslacht Epizoanthus
Geslacht Epizoanthus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Cnidaria (Neteldieren)
Klasse
Anthozoa
Ehrenberg, 1834
Afbeeldingen Bloemdieren op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bloemdieren op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species[1]
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Bloemdieren of bloempoliepen (Anthozoa) vormen een klasse van neteldieren (Cnidaria).

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Deze dieren leven gedurende hun volwassen leven als poliep op de bodem van de zee. De grootte loopt sterk uiteen van nog geen millimeter breed tot een doorsnede van 10 meter. De naam danken ze aan de vaak gekleurde vangarmen waarmee ze prooidieren zoals plankton uit het water filteren of kleine vissen grijpen die worden verdoofd door de netelcellen. Op deze wijze verdedigen ze zich ook tegen belagers, zoals slakken, borstelwormen, zeespinnen en zeesterren. Ze kunnen zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voortplanten.

Symbiose[bewerken | brontekst bewerken]

Veel bloemdieren kennen een symbiose met eencellige algen, zooxanthellae genoemd. Deze algen voorzien de dieren van voedingsstoffen die ze zelf niet aan kunnen maken. Ook de kleuren van veel anemonen en koralen zijn afkomstig van eencelligen, die leven van de afvalstoffen waar het dier niets meer mee kan. Een vergelijkbare symbiotische samenwerking vindt men bij de korstmossen.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De bloemdieren worden onderverdeeld in twee grote onderklassen: de alcyonaria (poliepen met 8 tentakels) en zoantharia (poliepen met 6 tentakels of een meervoud van 6). Elke onderklasse kent meerdere orden (zie taxonomie). De zachte koralen zijn bijvoorbeeld een orde uit de eerste groep, en de zeeanemonen en steenkoralen zijn orden uit de tweede groep.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

  • World Register of Marine Species