Mesoglea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Mesoglea is de doorschijnende, gelei-achtige substantie gevonden tussen de twee epitheliale cellagen in de lichamen van holtedieren.

De mesoglea bestaat vooral uit water. Daarnaast bestaat de mesoglea uit verschillende stoffen, waaronder vezelachtige eiwitten zoals collageen en heparansulfaat proteoglycaen. De mesoglea is meestal acellulair, maar in beide Cnidaria en Ctenophora bevat de mesoglea spierbundels en zenuwvezels. Andere zenuw- en spiercellen liggen net onder de epitheliale lagen. De mesoglea bevat ook amoebocytes die een rol spelen in de fagocytose van vuil en bacteriën. Deze cellen bestrijden ook infecties door het produceren van antibacteriële stoffen.

De mesoglea dient voor kwallen als een soort van inwendig skelet, voor het ondersteunen van het lichaam. De elastische eigenschappen helpen bij het herstellen van de vorm nadat het vervormd is door de samentrekking van spieren. Maar zonder de opwaartse druk van het water om het te ondersteunen, wordt de mesoglea niet stijf genoeg om het gewicht van het lichaam te dragen en daardoor vallen holtedieren om als deze uit het water worden gehaald.