Zeeanemonen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zeeanemonen
Verschillende soorten zeeanemonen.
Ernst Haeckel: Kunstformen der Natur (1904)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Cnidaria
Klasse:Anthozoa
Onderklasse:Hexacorallia
Orde
Actiniaria
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zeeanemonen op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zeeanemonen nabij Pacific Grove
Zeeanemoon in Tidal Pool, Shell Beach, Californië
Soort van de familie Hormathiidae
Soort van de familie Actiniidae
Tweeband anemoonvis (Amphiprion bicinctus) uit de Rode Zee met zijn gastanemoon. De anemoonvis gebruikt de giftige tentakels als bescherming

Zeeanemonen (Actiniaria) zijn genoemd naar de bloem anemoon. Zij vormen een orde uit de onderklasse van de Hexacorallia van de klasse der bloemdieren (Anthozoa).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn meestal solitaire poliepen zonder skelet, met tentakels waarop zich netelcellen bevinden. De tentakels gebruiken ze om voedsel te vangen. Hun onderkant is geschikt om zich in te graven (bijvoorbeeld in zand), of om zich met een zuigvoet vast te hechten op een harde ondergrond. Met de zuigvoet kunnen zij zich ook verplaatsen. Zoöxanthellen komen bij vele soorten voor. Sommige kunnen zich door deling vegetatief voortplanten.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het merendeel van de zeeanemonen vinden we in kustwateren, poelen en spleten van rotskusten waar zij levende prooien vangen.

Symbiose[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige anemonen leven in symbiose. De bekendste symbiose is die met clownvisjes (Amphiprion spp.) en met sommige heremietkreeften waarbij de anemoon in ruil voor bescherming voedingsresten aangeboden krijgt. Een anemoon als de wasroos leeft in symbiose met bepaalde garnalen en grondels.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende soorten voor de Belgische en Nederlandse kusten zijn onder andere de paardenanemoon (Actinia equina), de slibanemoon (Sagartia troglodytes), de zeedahlia (Urticina felina), en de zeeanjelier (Metridium senile). Zie bijvoorbeeld veel bijzondere soorten:https://coralandfishstore.nl/nl/koralen/zeeanemonen/

Orde Actiniaria[bewerken | brontekst bewerken]

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Actiniaria van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.