Anemoon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anemoon
Bloem van gekweekte anemoon
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde:Ranunculales
Familie:Ranunculaceae (Ranonkelfamilie)
Geslacht
Anemone
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anemoon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Anemone hortensis

Anemoon (Anemone) is een geslacht van overblijvende kruiden uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Anemonen komen voornamelijk voor in noordelijke, gematigde gebieden. Ze hebben gelobde bladeren en grote bloemen met duidelijke bloemdekbladeren. Er worden ongeveer 120 soorten in dit geslacht geplaatst.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De botanische naam Anemone gaat terug op de antieke oudheid. Plinius de Oudere verbindt de naam met het Griekse anemos = wind. Anemona was een nimf aan het hof van de godin Flora. Volgens de sage zou haar man Zephyros, de god van de wind, op Anemona verliefd zijn geworden, waarop ze door de jaloerse godin in een bloem veranderd werd.[1] Volgens andere bronnen zou de naam teruggaan op de oude Griekse en Latijnse verbastering van de Semitische naam van Adonis, uit wiens bloed de met rode bloemen getooide soort in het Midden-Oosten zou zijn ontsproten.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Anemonen hebben een ondergrondse wortelstok en een diep gesneden basis. De lange bloemsteel draagt één of meerdere witte, rode, blauwe, paarse of zelden gele bloemen. De vruchten hebben vaak lange harige stijlen die hun bestuiving via de wind mogelijk maken.

Veel anemonen zijn populaire tuinplanten; vooral Anemone coronaria, de Turkse, grootbloemige, of knolanemoon, die een knolachtige wortel heeft, peterselie-achtige verdeelde bladeren en grote opvallende papaverachtige bloemen. De bloemen worden in diverse kleuren gekweekt. Er zijn ook dubbelgebloemde cultivars.

Leefomgeving en bloei[bewerken | brontekst bewerken]

Anemonen groeien het best in een leemachtige grond, zo mogelijk voorzien van rijke mest onder de knol. De planten kunnen in oktober worden geplant. De meeste anemonen bloeien in het voorjaar, meestal van mei tot juni.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Anemone biflora
Anemone coronaria

Er zijn ongeveer 120 soorten anemonen, waarvan drie in Nederland en België in het wild voorkomen:

Enkele andere soorten zijn:

Enkele cultivars zijn:

  • Anemone 'Honorine Jobert'
  • Anemone 'Königin Charlotte'
  • Anemone 'Whirlwind'