Klaproos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klaproos
Bleke klaproos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde:Ranunculales
Familie:Papaveraceae (Klaproosfamilie)
Geslacht
Papaver
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Klaproos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Klaproos of papaver (Papaver) is een geslacht van bloemplanten. Een bekende soort is de slaapbol (Papaver somniferum), waaruit maanzaad en opium gewonnen wordt. Deze soort wordt ook als sierplant gebruikt.

De klaproos wordt in sommige streken ook kollenbloem (toverkol of kol = heks) genoemd.[1]

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Papaver kent wereldwijd ongeveer zestig soorten. De in Nederland en België in het wild voorkomende soorten zijn:

De papaver die in Nederland groeit, komt vooral voor op droge zanderige grond die kort geleden omgewoeld is, zoals op spoordijken of op opgespoten zandvlaktes. De zaden van de klaproos behouden onder de grond erg lang hun kiemkracht en ontkiemen als ze, soms na jaren, weer aan de oppervlakte komen. De klaproos is dan ook een echte pioniersplant. Klaproos heeft geen nectarklieren, maar levert hoogwaardig stuifmeel voor bijvoorbeeld de honingbijen.

Andere soorten zijn onder andere:

Determinatie[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende tabel geeft de belangrijkste kenmerken om de in België en Nederland voorkomende papaversoorten te onderscheiden:

soort beharing van
bloemstengel
bloem bloeiperiode stempelschijf doosvrucht bladen foto
Bastaardklaproos behaard kroonbladen niet overlappend maart-mei met weinig zachte haren bezet, niet stengelomvattend Papaver hybridum la amapola blaugrana (6919562314).jpg
Bleke klaproos aangedrukt behaard bleek rood, soms donkerrood, soms aan de voet zwart gevlekt. mei-augustus 4-6 stralen groen/bruin knotsvormig, meer dan 2x zo lang als breed zonder eindlob, niet stengelomvattend Klaproos.jpg
Grote klaproos afstaand of aangedrukt behaard donkerrood, soms roze, soms wit, aan de voet met zwarte vlek mei-juli 6-13 stralen zwart/paars bolvormig gezaagde, weinig gedeelde eindlob, niet stengelomvattend Poppy14052311.jpg
Ruige klaproos behaard donkerrood, aan de voet soms geel mei-juli 5-9 stralen heeft enkele gekromde stijve haren dubbel veerdelig, niet stengelomvattend Papaver argemone1 eF.jpg
Slaapbol Kaal Wit, lila, paars, aan de voet zwart, soms rood juni-augustus opstaande rand bol- eivormig dubbel veerkartig / veerlobbig, blauwgroen, stengelomvattend Papaver somniferum Belgium.jpg

Bloemdiagram[bewerken | brontekst bewerken]

Opium[bewerken | brontekst bewerken]

Uit de soort Papaver somniferum wordt opium, morfine en heroïne gewonnen. Opium is het ingedroogde witte melksap van deze plant dat een aantal alkaloïden bevat waarvan vooral codeïne en morfine belangrijk zijn. Ook worden er pijnstillers zoals Oxycodon van gemaakt.

Symboliek[bewerken | brontekst bewerken]

Klaprooszaad ontkiemt vooral wanneer de grond wordt verstoord. Daarom stonden op de slagvelden in Vlaanderen tijdens de Grote Oorlog hele velden klaprozen uitbundig in bloei, zoals het gedicht In Flanders Fields van John McCrae beschrijft.

Klaprozen zijn daardoor met name in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest van Naties het symbool van de Eerste Wereldoorlog geworden. Op Remembrance Day, de dodenherdenking van het Gemenebest, worden bij de cenotaaf op Whitehall door de vorstin en hoogwaardigheidsbekleders klaprooskransen gelegd, geen echte overigens, omdat de bloemblaadjes zeer snel uitvallen.

Zie Remembrance poppy voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de iconografie is de klaproos het attribuut van Hypnos, de Griekse god van de slaap.[2]

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

De zaden van de klaproos worden vaak gebruikt in bepaalde (voornamelijk zoete) gerechten zoals de traditionele Poolse Makowiec-cake. Het zaad van de slaapbol wordt onder de naam maanzaad op broodjes gebruikt.

Het sap van de klaproos werd vroeger gebruikt om Edammer kaas mee te kleuren.[3]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De klaproos wordt gebruikt als heksenkruid.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Poppy op Wikimedia Commons.