Wikimedia Commons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Type beeldbank
Registratie optioneel
Eigenaar Wikimedia Foundation
Auteur(s) Wikimedia-gemeenschap
Opgericht 7 september 2004
Link commons.wikimedia.org
Portaal  Portaalicoon   Media
De sterke groei van Wikimedia Commons van 0 bestanden bij de oprichting in 2004 tot 50 miljoen bestanden in 2019.

Wikimedia Commons is een meertalige website die gebruikt wordt als centrale database van Wikimediaprojecten voor afbeeldingen, geluid, video en andere bestanden. Het project is sinds 7 september 2004 actief en huisvest inmiddels meer dan 63 miljoen (gegevens augustus 2020) bestanden.[1] Commons is een Engelse term voor zaken die aan het algemene publiek toebehoren en betekent onder meer meent in het Nederlands.

Voor de oprichting van Commons sloegen alle Wikipedia's hun eigen bestanden apart op, wat tot veel overtollige bestanden leidde. Commons moest die situatie verbeteren.[bron?] Bovendien werd het hiermee eenvoudiger om het overzicht te houden over de auteursrechten van de bestanden. Ook werd sneller voor alle gebruikers duidelijk welke afbeeldingen in de verschillende Wikimedia-archieven beschikbaar zijn zodat uitwisseling makkelijker werd.

Commons heeft een hoofdpagina in verschillende talen, maar de meeste andere pagina's zijn nog in het Engels. De categorisatie is ook vrijwel geheel Engelstalig, bijvoorbeeld de term Category.

Commons heeft twee manieren om bijzonder gewaardeerde afbeeldingen onder de aandacht te brengen. De eerste is 'Featured pictures' (Uitgelichte beelden), die gebruikers op Wikimedia Commons kiezen door nominatie en stemming (vanaf november 2004). Afbeeldingen van zowel gebruikers als van externe bronnen (zoals NASA-afbeeldingen) komen hiervoor in aanmerking. De tweede is 'Quality images' (Bijzonder goede beelden), voor afbeeldingen gemaakt door gebruikers zelf (vanaf juni 2006). Een gebruiker mag hiervoor eigen en andermans werk nomineren.

In november 2004 werd de 'Afbeelding van de dag' ingevoerd, een afbeelding voor elke dag van het jaar. Sinds juli 2007 komen hiervoor alleen de 'Featured pictures' in aanmerking. Sinds begin 2007 wordt elk jaar een verkiezing gehouden voor de mooiste afbeelding die in het jaar ervoor is opgeladen, de 'Afbeelding van het jaar'.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]