Wikinieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikinews)
Ga naar: navigatie, zoeken
Wikinieuws
Wikinieuws
Type wiki
Taal meertalig
Registratie optioneel
Eigenaar Wikimedia Foundation
Link wikinews.org
Portaal  Portaalicoon   Media

Wikinieuws (Engels: Wikinews) is een nieuwsbron van vrije informatie, in de vorm van een wiki waarin iedereen nieuwsberichten kan publiceren over een scala van onderwerpen. Het is een project van de Wikimedia Foundation en werd formeel gestart in november 2004.

Het project heeft als hoofddoel "een diverse omgeving te creëren waar burgerjournalisten onafhankelijk nieuws kunnen verslaan over een grote variatie van huidige gebeurtenissen".

Geschiedenis[bewerken]

Het project is voortgekomen uit een eerste oproep op 5 januari 2003 van een anonieme bewerker op Meta-Wiki.[1] De Duitse freelance journalist en schrijver Erik Möller, die destijds lid was van de Wikimedia Foundation, besloot hierna het voorgestelde concept verder uit te werken.[2] Eind 2004 werden de eerste bètaversies in het Engels en Duits gelanceerd. Later volgden versies in allerlei andere talen. De Engelstalige Wikinews kreeg in september 2005 een Creative Commons-licentie.[3]

De Nederlandstalige versie van Wikinews ging op 28 januari 2005 van start. Op 22 februari 2010 werd deze versie wegens een gebrek aan vrijwilligers stopgezet en als testproject verplaatst naar de Wikimedia Incubator. Sinds 5 juli 2017 staat de Nederlandstalige versie opnieuw in de hoofdnaamruimte van Wikimedia, nu onder de naam Wikinieuws.

Externe links[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek