Wikiquote

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wikiquote
Wikiquote
Type wiki
Taal meertalig
Registratie optioneel
Eigenaar Wikimedia Foundation
URL wikiquote.org
Portaal  Portaalicoon   Media

Wikiquote (een samenstelling van wiki en quote, Engels voor citaat) is een van de deelprojecten van de Wikimedia Foundation. Het doel van Wikiquote is het verzamelen van zoveel mogelijk citaten van en over bekende personen. Daarnaast zijn er aparte pagina's voor citaten over een bepaald thema, zoals films, series, fictieve personages, boeken en meer algemene zaken zoals het weer. Ook is er ruimte voor het verzamelen van spreekwoorden in een bepaalde taal.

Alle citaten op Wikiquote moeten van een betrouwbare bron zijn voorzien.

Geschiedenis[bewerken]

Het project werd oorspronkelijk alleen in het Engels gestart. De grondleggers waren Daniel Alston en Brion Vibber. In juli 2003 kreeg Wikiquote een eigen domeinnaam, quote.wikipedia.org. Een maand later verhuisde Wikiquote naar wikiquote.org. In juli 2004 werden er ook versies in andere talen geïntroduceerd, waaronder een Nederlandstalige versie.

De Franstalige versie van Wikiquote moest in maart 2006 voor enige tijd geheel worden gesloten, nadat hier problemen met auteursrechtelijk beschermd materiaal waren ontstaan.[1] In december 2006 ging de site weer open.

In februari 2010 waren er in alle taalversies bij elkaar in totaal 100.000 Wikiquote-pagina's.

Externe links[bewerken]