Naar inhoud springen

Eranthis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eranthis
Winterakoniet (Eranthis hyemalis)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde:Ranunculales
Familie:Ranunculaceae (Ranonkelfamilie)
Geslacht
Eranthis
Salisb. (1807)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Eranthis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Eranthis is een geslacht van acht soorten overblijvend kruiden uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).

Botanische beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

gebladerte aan het eind van de bloei

In milde klimaten of milde winters kan de bloei al in januari beginnen. De planten zijn sneeuw- vorstbestendig, maar wachten met opkomen zolang er een stevig pak sneeuw ligt.

De bladeren komen pas volledig uit wanneer de 5-8 cm brede bloemen al bijna uitgebloeid zijn. Na twee tot drie maanden, aan het eind van het voorjaar heeft de plant voldoende voedsel verzameld, de kransvormig gerangschikte bladeren sterven dan af.

De planten profiteren in bossen van de zonneschijn gedurende de periode dat de bomen nog geen dicht bladerdek bezitten. In droge streken sterven de bladeren niet af ten gevolge van het bladerdek van de bomen, maar wanneer de hete zomer de waterhoeveelheid beperkt.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht komt van nature voor van Zuid-Europa en Oost-Azië tot in Japan. In de Benelux komt een soort voor: de winterakoniet (Eranthis hyemalis).

Tuin[bewerken | brontekst bewerken]

De winterakoniet is een populaire tuinplant ter afwisseling van het sneeuwklokje. De soort komt niet alleen in België en Nederland voor, maar is in heel Noord-Europa en Noord-Amerika ingeburgerd.

Voor een goede ontwikkeling kunnen gekochte bolletjes voor ze geplant worden een nachtje in water weken. Plant ze op een diepte van tweemaal de hoogte van de bol, en met een onderlinge afstand van 10-15 cm. In humeuze, vochtige grond zullen de bolletjes zich goed vermeerderen.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Alle delen van de plant zijn giftig, vooral de bolletjes bevatten glycoside, een stof die de hartwerking beïnvloedt. Tot de vergiftigingsverschijnselen behoren dan ook ademnood en een onregelmatige en langzame hartslag. Door de zeer zure smaak is de kans op een vergiftiging klein.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Soorten

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]