Clematis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clematis
Clematis 'Nelly Moser'
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde:Ranunculales
Familie:Ranunculaceae (Ranonkelfamilie)
Geslacht
Clematis
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Clematis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Clematis is een geslacht van lianen en overblijvende kruiden uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).

Ze komen voor in de gematigde zones op beide halfronden, en in gebergten in de tropen. De soorten uit gematigde streken zijn bladverliezend, maar die uit warmere streken groenblijvend.

In de Benelux komen de bosrank (Clematis vitalba) en de Italiaanse clematis (Clematis viticella) voor, terwijl er in Noord-Amerika drie soorten van nature voorkomen.

De planten worden gekenmerkt door vier tot acht kelkbladen, de kroonbladen ontbreken. De matig tot sterk groeiende klimplanten bereiken een hoogte van twee tot zes meter. Enkele soorten klimmen echter niet en zijn enigszins verhout, bijvoorbeeld Clematis integrifolia en Clematis alpina.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een recente classificatie onderscheidde men 297 soorten. Huidige botanici hebben het geslacht vaak onderverdeeld. M. Johnson verdeelde het in negentien secties, waarvan verschillende weer met verdere onderverdelingen. Sommige onderverdelingen zijn redelijk vast in de verschillende onderverdelingen. Zo komen alle ondergeslachten van Christopher Grey-Wilson terug als secties bij Wilson.[bron?]

Ondergeslachten volgens Grey-Wilson:

Clematis, Cheiropsis, Flammula, Archiclematis, Campanella, Atragene, Tubulosae, Pseudanemone, Viorna

Tuin[bewerken | brontekst bewerken]

De stengels van de clematis winden zich langs andere planten of steunpunten omhoog. De bloeiperiode loopt uiteen van mei tot september.

Voor de tuin is een groot aantal cultivars beschikbaar, die in kleur sterk uiteenlopen, waarbij de bloem ster- of schaalvormig kan zijn. De afmeting van de bloemen varieert van enkele centimeters tot meer dan 20 cm.