Clematis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Clematis
Clematis 'Nelly Moser'
Clematis 'Nelly Moser'
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde: Ranunculales
Familie: Ranunculaceae (Ranonkelfamilie)
Geslacht
Clematis
L. (1753)
Afbeeldingen Clematis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Clematis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Clematis is een geslacht van overwegend klimplanten uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).

Sommige soorten zijn kruidachtige planten. Ze komen op beide halfronden voor in de gematigde zones, en in de tropen in gebergten. De soorten uit gematigde streken zijn bladverliezend, maar die uit warmere streken groenblijvend.

De meeste soorten zijn in het Nederlands alleen als Clematis bekend. In de Benelux komen de bosrank (Clematis vitalba) en de Italiaanse clematis (Clematis viticella) voor, terwijl er drie soorten van nature voorkomen in Noord-Amerika.

De planten worden gekenmerkt door haar vier tot acht bloeiende kelkbladeren, de ontbrekende kroonbladen De middelmatig tot sterk groeiende klimstruiken bereiken een hoogte van twee tot zes meter.

Taxonomie[bewerken]

Bij een recente classificatie onderscheidde men 297 soorten. Huidige botanici hebben het geslacht vaak onderverdeeld. M. Johnson verdeelde het in negentien secties, waarvan verschillende weer met verdere onderverdelingen. Sommige onderverdelingen zijn redelijk vast in de verschillende onderverdelingen. Zo komen alle ondergeslachten van Christopher Grey-Wilson terug als secties bij Wilson.

Ondergeslachten volgens Grey-Wilson:

Clematis, Cheiropsis, Flammula, Archiclematis, Campanella, Atragene, Tubulosae, Pseudanemone, Viorna

Tuin[bewerken]

De stengels van de plant winden zich langs andere planten of steunpunten omhoog. In de tuin of langs het huis is een rek voor de aanhechting gewenst. Voor de tuin is een groot aantal cultivars beschikbaar, die in kleur sterk uiteenlopen: wit, roze, rood, blauw, of violet, terwijl de bloem ster- of schaalvormig kan zijn. De afmeting varieert van enkele centimeters tot meer dan 20 cm. De bloeiperiode loopt uiteen van mei tot september.