Diepzee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Diepzeezones

De diepzee is de benaming voor het deel van de oceanen (dieper dan circa 500 tot 1000 meter) waar geen zonlicht doordringt en dus geen planten groeien. De pelagische zone tussen 1000 en 4000 meter diepte wordt bathyale zone genoemd en de pelagische zone van 4000 meter diepte tot de zeebodem abyssale zone. Voor dieptes beneden de 6000 meter wordt ook wel de benaming hadale zone gebruikt.

In vergelijking met het onderzoek naar het heelal is er over de diepzee nog steeds weinig bekend. Lange tijd geloofden wetenschappers dat er in de diepzeeën geen leven mogelijk was. Tegenwoordig heeft wetenschappelijk onderzoek het tegenovergestelde bewezen: de zeediepten vormen namelijk de grootste leefomgeving op aarde. In deze totale duisternis leven veel bijzondere wezens, dieren die nergens anders gevonden worden. Deze diepzeefauna is zo aangepast dat hij een waterdruk kan weerstaan die tot wel 1000 maal hoger is dan de luchtdruk op het land. Sommige diepzeevissen leven van dode dieren en planten die naar beneden zakken (zeesneeuw). Andere vissen hebben enorme kaken en lange terugstaande tanden om alles wat voorbij zwemt te grijpen en in te slikken. Deze vissen hebben grote, uitrekbare magen waardoor ze een prooi kunnen eten die groter is dan zijzelf. Op de bodem van de diepzee leven diepzeebenthos als anemonen, wormen, zeekomkommers, slangsterren, krabben, garnalen en andere schaaldieren in de modder, op zoek naar voedsel.

De meeste van de vissen die hier leven doen aan bioluminiscentie, dit wil zeggen dat ze hun eigen licht maken via een chemische reactie in lichaamsdelen die fotoforen worden genoemd. Het licht kan fel zijn, als een signaal van de vis die een partner zoekt, of gedempt, als camouflage in schemerlicht.

Enkele vissoorten die hier leven zijn diepzeepaling, hengelvis, vangtandvis, parelmoervis, addertandvis, lantaarnvis, zeelelie, zeekomkommer, diepzeeinktvissen en verschillende soorten zeeanemonen.

Externe link[bewerken]