Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Anus (anatomie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de anatomie is de anus (Lat. "ring", "kringspier") ook wel aars, de uitmonding van de endeldarm.

Mens

Sluitspieren
Structuur van de anus
Het maag-darmstelsel bij de mens.
1. slokdarm, 2. maag, 3. dunne darm, 4. appendix, 5. blindedarm, 6. karteldarm, 7. endeldarm, 8. anus

De anus bij de mens bestaat uit twee tussen de massief-vlezige billen ingebedde sluitspieren (sfincters), namelijk de uitwendige dwarsgestreepte sluitspier, de musculus sphincter ani externus, die willekeurig kan worden bediend tot afsluiting van het rectum (monding van de endeldarm), en de inwendige sluitspier, de musculus sphincter ani internus, die uit glad spierweefsel bestaat en onwillekeurig is. Verder is de anus goed doorbloed en lopen er grote aders doorheen.

Onverteerbare resten van de voeding, door de lever uitgescheiden galkleurstoffen, afgestoten slijmvliescellen en bacteriën die in darmen zijn gegroeid, worden door de anus als ontlasting uit het lichaam verwijderd.

De huid van en rond de anus is, net als de lippen, dichtbezet met gevoelszenuwen. De anus wordt tot de erogene zones gerekend. Aanraking kan tot seksuele opwinding aanleiding geven en er zijn dan ook verschillende vormen van anale seks.

Rond de anus groeit vaak schaamhaar, vooral bij volwassen mannen. Soms wordt dat afgeschoren, om praktische (hygiënische, chirurgische ...), esthetische of erotische redenen.

Aandoeningen van de anus

Veel voorkomende anale aandoeningen zijn onder andere aambeien, fissuren, fistels, eczeem en schimmelinfecties van de perianale huid.

Anus bij andere organismen

De zeekomkommer is het enige organisme waarvan bekend is dat het bipolaire eetgewoonten heeft. Dat houdt in dat het dier voedsel zowel via zijn mond als via zijn anus in kan nemen.[1]

Zie ook

Literatuurverwijzingen