Mycose

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mycose
Coderingen
ICD-10 B35-B49
ICD-9 110-118.99
DiseasesDB 28821
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Mycosen of schimmelziekten zijn infecties veroorzaakt door parasitaire schimmels. Ze kunnen zowel bij mensen, dieren als planten voorkomen.

Omdat schimmels heterotrofe organismen zijn, zijn ze afhankelijk van andere organismen voor hun voeding. Mycosen gebruiken het menselijk lichaam voor hun voeding. Ze komen vooral voor op warme en vochtige plaatsen, bijvoorbeeld onder de nagels en op slijmvliezen. Schimmelziekten treden vaak op als de weerstand vermindert, bijvoorbeeld bij suikerziekte.

Bij de mens[bewerken]

Schimmelziekten worden opgedeeld in oppervlakkige aandoeningen (huid, haar, nagel, mond en vagina) en diepe aandoeningen (dieper gelegen delen van het lichaam).

Al naargelang de plaats van de infectie kan gesproken worden van bijvoorbeeld tinea pedis (schimmelziekte van de voeten), tinea corporis (schimmelziekte van de romp), tinea barbae (schimmelziekte van de baardstreek), dermatomycose (schimmelziekte van de huid), trichomycose (schimmelziekte van het haar), onychomycose (schimmelziekte van de nagels).

Verschillende aandoeningen worden ook genaamd naar de veroorzaker van de ziekte, bijvoorbeeld trichofytie (veroorzaakt door Trychofyton-soorten), microsporie (veroorzaakt door Microsporon-soorten), candidasis (veroorzaakt door Candida-soorten).

Candida is een geslacht van hoofdzakelijk facultatief parasitaire schimmels. Een veel voorkomende soort is Candida albicans op de slijmvliezen. Deze schimmel komt meestal voor in gistvorm. Onder bepaalde omstandigheden neemt de schimmel echter hormonen op. Deze situatie komt onder andere voor bij de zwangerschap en bij het ingaan van de menopauze. De schimmel wordt meercellig en maakt het slachtoffer dan behoorlijk ziek.

Oppervlakkige schimmelinfecties[bewerken]

  • Ringworm, Tinea, dermatomycose: een oppervlakkige schimmelinfectie van de huid
  • Zwemmerseczeem, Tinea pedis: een schimmelinfectie van voetzool of tussen de tenen
  • Kalknagel, onychomycose, Tinea unguum: een schimmelinfectie van de nagel
  • Tinea capitis, trichomycose: een schimmelinfectie van hoofdhaar en haarzakjes
  • Tinea barbae, baardschurft: een schimmelinfectie van baardhaar
  • Pityriasis versicolor: een oppervlakkige gistinfectie die leidt tot lichte of juist donkere vlekjes.

Bij dieren[bewerken]

Bij rund, hond en kat kunnen huidinfecties voorkomen. Schimmelinfecties kunnen bij runderen en paarden (o.a. door Aspergillus fumigatus) abortus (verwerpen) veroorzaken. Vogels kunnen luchtzakinfecties vertonen. Ook de bacteriële straalschimmelziekte komt bij rund en varken voor (zie actinomycose).

Bij planten[bewerken]

Schimmels kunnen bij planten vlekken, verkleuringen en misvormingen veroorzaken. Bekende schimmelziekten van planten zijn bijvoorbeeld de aardappelziekte, meeldauw, roest, brand, moederkoren en de iepziekte.