Dermatologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Pityriasis versicolor op de huid van de bovenarm ter hoogte van de musculi bicipites

Dermatologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen van de huid, de nagels en het haar, samen 'huidziekten' genoemd. Een arts die dermatologie als specialisatie heeft, wordt 'huidarts' of 'dermatoloog' genoemd. Het woord 'dermatoloog' komt van het Oudgrieks : δέρμα of dérma (huid) en λόγος of lógos (leer). Het minder gangbare synoniem 'dermatovenereologie' dekt aanvullend de diagnostiek en de behandeling van seksueel overdraagbare infecties (soa's, geslachtsziekten).

Huidziekten zijn zeer algemeen en er is vrijwel niemand die niet af en toe iets aan de huid heeft. De diagnostiek van huidziekten bestaat in eerste instantie vooral uit inspectie: goed kijken en beschrijven wat er wordt gezien. Voor deze beschrijving bestaat een specifiek jargon, zie morfologie huidafwijkingen.

Daarnaast is de voorgeschiedenis of anamnese vaak van belang. Soms is nader onderzoek nodig, meestal bloedonderzoek of microscopisch onderzoek van een biopt, een monstertje van de aangedane huid. Veel huidziekten hebben niet alleen betrekking op de huid maar ook op andere orgaansystemen.

Aandoeningen[bewerken | brontekst bewerken]

De dermatologie houdt zich bezig met diagnosticeren en behandelen van o.a. deze groepen van aandoeningen:

Behandelwijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de behandeling worden o.a. de volgende technieken gebruikt:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dermatology van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.