Geriatrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Klinische geriatrie is het medisch specialisme voor de kwetsbare oudere patiënt in het ziekenhuis. De naam geriatrie komt van het Griekse geron, dat "oudere" betekent, en iatros, dat "arts" betekent. Het specialisme is speciaal gericht op ouderen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen.

Veel voorkomende problemen van patiënten die een klinisch geriater bezoeken zijn:

Een aantal aandoeningen die voornamelijk in het onderzoeksdomein van geriaters terugkomen zijn de volgende:

Door de vele en complexe problemen werken klinisch geriaters in een multidisciplinair team met onder andere psychologen, maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten, tandartsen, logopedie, diëtisten maar ook geestelijk verzorgers.

Sociale geriatrie was het specialisme dat zich richtte op medische zorg voor veelal thuiswonende ouderen. Sociaal geriaters waren vaak verbonden aan een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Sinds 25 november 2006 is de sociale geriatrie gefuseerd met de verpleeghuisgeneeskunde. De naam voor het samengevoegde specialisme is het specialisme ouderengeneeskunde.

Geriatrie (het klinische vak) dient te worden onderscheiden van de gerontologie (de wetenschappelijke tak).

Opleiding in Nederland[bewerken]

De opleiding tot klinisch geriater was voorheen een specialisatie binnen de opleiding tot internist, maar sinds 1983 is klinische geriatrie een zelfstandig specialisme. In 1983 werd ook de Nederlandse Vereniging van Klinische Geriatrie opgericht. Na een vervolgopleiding van 5 jaar wordt een arts klinisch geriater. Per 2010 zijn er zo'n 190 geriaters werkzaam en zijn 100 artsen in opleiding tot klinisch geriater. De doelstelling van de Nederlandse Vereniging van Klinische Geriatrie is dat het aantal klinische geriaters in Nederland groeit naar 400 om in elk ziekenhuis geriatrische expertise aan te kunnen bieden.

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]