Melasma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Melasma
Melasma
Coderingen
ICD-10 L81.1
ICD-9 709.09
DiseasesDB 2402
MedlinePlus 000836
eMedicine derm/260
MeSH D008548
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Melasma (ook bekend als chloasma of zwangerschapsmasker als het een zwangere betreft) is een donkere verkleuring in het gezicht. Het treedt vooral op bij vrouwen die zwanger zijn of hormonen gebruiken, hetzij als anticonceptie hetzij als hormoonsuppletietherapie.

Symptomen[bewerken | brontekst bewerken]

Melasma wordt gekenmerkt door donkere, onregelmatig gevormde vlekken op de wang, de neus, bovenlip en/of het voorhoofd. Deze ontstaan meestal geleidelijk. Er zijn geen andere symptomen. Het komt vooral voor bij vrouwen met een (licht) getinte huid uit zonnige landen. Bij mensen met schildklier-afwijkingen komt het vaker voor. Waarschijnlijk is er ook een genetische predispositie.

Oorzaak[bewerken | brontekst bewerken]

Melasma ontstaat waarschijnlijk doordat melanocyten gestimuleerd worden door oestrogenen en/of progesteron (de vrouwelijke geslachtshormonen). Wanneer de huid aan zonlicht blootgesteld wordt, produceren ze meer melanine-pigment. Mogelijk speelt in een deel van de gevallen stress mee. Dit zou een overproductie van melanocyt-stimulerend hormoon (MSH) veroorzaken, waardoor de melanocyten gevoeliger zouden worden. Soortgelijke verkleuringen kunnen ook ontstaan door een allergische of fototoxische reactie op medicijnen of cosmetica.

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

De verkleuring zal geleidelijk in meerdere maanden verdwijnen als het hormoongebruik gestaakt, dan wel na de bevalling.

Er zijn behandelingen die het opbleken kunnen helpen versnellen. Bij deze middelen is er echter altijd risico op verergering van de verkleuring, of een onregelmatige opbleking.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Figueiredo Souza L, Trancoso Souza S. Single-session intense pulsed light combined with stable fixed-dose triple combination topical therapy for the treatment of refractory melasma. Dermatologic Therapy. 2012;25(5):477–80.