Chlamydiasis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Chlamydiasis
Vaginale chlamydia infectie
Vaginale chlamydia infectie
Coderingen
ICD-10 A55-A56.8, A70-A74.9
ICD-9 099.41, 483.1
DiseasesDB 2384
eMedicine med/340
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Chlamydiasis, meestal afgekort tot chlamydia, is een van de meest algemene seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Chlamydia kan van de ene persoon worden overgedragen op een andere tijdens vaginale (neuken), anale of orale (pijpen) seks.

Bij vrouwen is chlamydia een mogelijke oorzaak van bekkenontstekingen die tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. Ook is het de meest voorkomende oorzaak van blindheid in de wereld. Blindheid ontstaat als complicatie van een trachoom: chlamydiabindvliesontsteking.

De oorzaak van chlamydiasis is de bacterie Chlamydia trachomatis, een soort van het geslacht Chlamydia.

Bij vrouwen zijn er in minstens 60% van de gevallen en bij mannen in 30% van de gevallen geen symptomen. Een verandering in de vaginale flora kan een aanwijzing zijn. De pH-waarde in de vagina behoort tussen de 3.8 en 4.5 te liggen. Een hogere waarde met een lagere zuurgraad kan bacteriegroei bevorderen. Onbehandeld kan een chlamydiose leiden tot een opstijgende urineweginfectie en ontsteking van de eileiders, salpingitis. Indien deze aandoening niet wordt behandeld, kan dit leiden tot verlittekening, 'fibrosering', van de eileiders met onvruchtbaarheid of infertiliteit tot gevolg. In Nederland leidt salpingitis in ongeveer 15% van de gevallen tot infertiliteit.

De behandeling in Nederland gebeurt door middel van azitromycine, een effectief antibioticum.

In april 2008 werd in Nederland een groot bevolkingsonderzoek naar chlamydia gestart. In november 2008 gepubliceerde resultaten laten zien dat 6,3 procent van de geteste personen onder de 20 jaar geïnfecteerd was.