Orale seks

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Orale seks zijn seksuele handelingen waarbij de mond en/of tong, maar ook weleens de tanden en/of keel, gebruikt wordt om geslachtsdelen van iemand anders op te winden en/of naar een hoogtepunt te leiden. Wanneer dit specifiek plaatsvindt op de penis noemt men dit fellatio of pijpen. Wanneer uitgevoerd op de vulva, zoals de schaamlippen en de clitoris, wordt het cunnilingus of beffen genoemd. Wanneer uitgevoerd op de anus wordt het anilingus of rimmen genoemd.

Redenen voor orale seks[bewerken | brontekst bewerken]

Orale seks in een groep. (Illustratie Édouard-Henri Avril.)
Een artistieke afbeelding waarop een vrouw cunnilingus ontvangt, terwijl een fatsoenlijk feestje in volle gang is. (Illustratie Achille Devéria.)

Orale seks kan als vorm van voorspel worden bedreven, of kan een doel op zich zijn. De verrichtingen kunnen zowel voor het genot van de partner als wel voor eigen genot gedaan worden.

Orale seks kan worden bedreven door heteroseksuelen en homoseksuelen. Zowel bij paren, trio’s als in groepsverband. Indien de persoon een zeer soepele ruggengraat heeft kan deze dit bij zichzelf. Dan heet dit bij een vrouw autocunnilingus en bij een man autofellatio.

Seksuele behoeften kunnen met orale seks vervuld worden wanneer een vrouw haar maagdelijkheid wil behouden. Heteroseksuele paren kunnen deze vorm van seks ook gebruiken als alternatief voor anticonceptie.

Veel mensen gebruiken eufemismen om over orale seks te praten, omdat er nog steeds een licht taboe rust op deze activiteiten.

Houdingen en varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Orale seks kan in allerlei houdingen verricht worden. In staande, liggende of zittende posities zijn vele variaties mogelijk.

Bij de houding facesitting gaat – meestal een vrouw – met haar kruis op het gezicht van haar partner zitten. Het standje 69, ook wel aangeduid met de Franse term soixante-neuf, liggen de twee partners zo op of naast elkaar dat ze elk met de mond de geslachtsdelen van de partner kunnen stimuleren.

Culturen[bewerken | brontekst bewerken]

Een 2500 jaar oude erotische schildering

In het voorchristelijke oude Rome was fellatio een taboe. Deze seksuele activiteit werd over het algemeen gezien als een vorm van onderwerping en dwang. In het Latijn is daarvoor het woord irrumare (irrumatio). Het oraal penetreren in de mond van een persoon in een passieve rol. Bij fellare (fellatio) wordt juist van de andere persoon de seksuele activiteit verwacht. De gedachte bij dit systeem was dat het afschuwelijk voor een man zou zijn om fellatio uit te oefenen omdat dat betekent dat hij genomen, dus onderworpen, zou zijn. Terwijl, als hij fellatio van een vrouw, slaaf of iemand van lagere sociale klasse zou ontvangen, dit geen vernedering zou zijn. De Romeinen beschouwden orale seks schandelijker dan bijvoorbeeld anale seks. Men nam aan dat gasten met een slechte adem beoefenaars waren van orale seks, waardoor zij dikwijls aan de etenstafel niet welkom waren. Ook om openbare gezondheidsredenen was het taboe. De genitaliën werden in die cultuur als onrein beschouwd. Orale seks maakte de mond vuil en zo werd gedacht het een publiekelijk gezondheidsrisico met zich meebracht.

Het Chinese taoïsme daarentegen beschouwde cunnilingus als een geestelijk bevredigend gebruik dat levenskracht geeft. In de westerse cultuur wordt orale seks door zowel de jeugd als volwassenen beoefend. Veel andere culturen zien het nog steeds als een taboe. Reden zou kunnen zijn dat deze vorm van seksualiteit niet leidt tot de door kerken bedoelde voortplanting. Ook wordt het nu nog weleens gezien als onrein of vernederend.

Islam en orale seks[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de islam lopen de meningen over orale seks (fellatio en cunnilingus) sterk uiteen. De meningen variëren van halal (toegestaan) tot makruh (afgeraden) en haram (verboden). De Egyptische Yusuf al-Qaradawi is van mening dat het alleen tussen een getrouwd koppel is toegestaan. Adnan Aroor uit Syrië vindt het sterk af te raden en de Albanees Muhammad Nasiruddin al-Albani meent dat het helemaal niet is toegestaan. De vier madhhab (rechtsscholen) hebben geen uitgesproken standpunt en ook binnen elke rechtsschool zijn verschillende meningen te horen. Verder zijn de meeste het erover eens dat sperma en vaginavocht niet geconsumeerd mag worden. Waar men wel een eenzijdige consensus over heeft, is dat het niet beoefend mag worden door ongehuwden. Dit omdat ongehuwden geen seksuele contacten mogen hebben binnen de islam.[bron?]

  • De voorstanders beargumenteren dat het wel is toegestaan omdat er geen specifiek verbod is in de Koran of Hadith en dat het behoort tot het voorspel tussen het koppel.
  • De tegenstanders beargumenteren dat het niet is toegestaan vanwege de gezondheidsrisico's die men kan oplopen en omdat de mond dient om te eten, te drinken en de Koran te reciteren.

Ten aanzien van anilingus zijn alle juristen en rechtsscholen het erover eens dat het verboden is.[bron?] De reden hiervoor is dat de anus als een plaats van onreinheid gezien wordt.

Gezondheidsrisico's[bewerken | brontekst bewerken]

Ook bij orale seks kan men een soa oplopen. Zeker bij wisselende seksuele contacten zal dit risico groeien. Men moet bedacht zijn op onder andere chlamydia, gonorroe, herpes, hepatitis maar ook aids.

Het humaan papillomavirus (HPV) speelt een rol bij het ontstaan van bepaalde vormen van kanker en het risico op een besmetting met HPV stijgt met de toename van wisselende seksueel-orale contacten.[bron?]

De meest effectieve preventie tegen deze ziekten is vooralsnog het gebruik van een liklapje of condoom.

Zwangerschap[bewerken | brontekst bewerken]

Orale seks – fellatio – kan onmogelijk tot zwangerschap leiden. Via de spijsverteringskanalen kan het sperma nooit de baarmoeder bereiken. Bovendien zal het sperma door het maagzuur volledig afgebroken worden.

Wel is zwangerschap mogelijk wanneer sperma indirect, bijvoorbeeld via de handen, in contact komt met de vagina.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Orale seks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.