Gonorroe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Gonorrhoea
SOA-gonorroe-male.jpg
SOA-gonorroe-female.jpg
ICD-10 A54
ICD-9 098
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Gonorroe of druiper is een geslachtsziekte veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhea. In Nederland staat in 2005 gonorroe op plaats 4 in de SOA top 10. De ziekte uit zich als urethritis en cervicitis, proctitis of faryngitis, al naargelang de seksuele activiteit. Ook worden soms artritis en conjunctivitis gevonden. De incubatietijd is kort en ligt tussen de twee en vijf dagen. De eerste verschijnselen bij de man is een pijnlijke mictie en vorming van pus in de urethra. De ernstige complicatie van gonorroe is steriliteit bij zowel man als vrouw.

Tijdens de behandeling moet er rekening gehouden worden met parallelle infectie met Treponema pallidum of Chlamydia trachomatis of andere SOA's.

Vroeger werden in Nederland standaard de oogjes van pasgeboren baby's gedruppeld met verdunde zilvernitraat (helse steen) oplossing om oogproblemen zoals blindheid door gonorroe te voorkomen.

Het kan dat de behandeling van Gonorroe moeilijk wordt, omdat de bacterie die de ziekte veroorzaakt, resistent dreigt te worden tegen antibiotica.[1]

Bronnen, noten en/of referenties