Gonorroe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Gonorrhoea
SOA-gonorroe-male.jpg
SOA-gonorroe-female.jpg
Coderingen
ICD-10 A54
ICD-9 098
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Gonorroe of druiper is een geslachtsziekte veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhea. In Nederland staat in 2005 gonorroe op plaats 4 in de SOA top 10. De ziekte uit zich als urethritis en cervicitis, proctitis of faryngitis, al naargelang de seksuele activiteit. Ook worden soms artritis en conjunctivitis gevonden. De incubatietijd is kort en ligt tussen de twee en vijf dagen. De eerste verschijnselen bij de man is een pijnlijke mictie en vorming van pus in de urethra. De ernstige complicatie van gonorroe is steriliteit bij zowel man als vrouw.

Tijdens de behandeling moet er rekening gehouden worden met parallelle infectie met Treponema pallidum of Chlamydia trachomatis of andere SOA's.

Vroeger werden in Nederland standaard de oogjes van pasgeboren baby's gedruppeld met verdunde zilvernitraat (helse steen) oplossing om oogproblemen zoals blindheid door gonorroe te voorkomen.

De behandeling van eerste keuze was sinds 1897 het uitwendig toegepaste zilverpreparaat Protargol, ontdekt door de Duitse chemicus Arthur Eichengrün, in de jaren dertig verdrongen door het eerste inwendige bactericide sulfonamide en vanaf de jaren 40 penicilline, die tot in de 21e eeuw heeft standgehouden, maar reeds sinds de jaren zeventig werd toenemende resistentie gesignaleerd.[1]. Daarom worden tegenwoordig cefalosporine aanbevolen. Fluorchinolon was een veelbelovend alternatief, maar ook hiertegen treedt toenemende resistentie op, zodat een cefalosporine van de derde groep in hoge dosering, zoals Cephixim, thans de voorkeur heeft. Echter in Japan werd in mei 2011 voor het eerst een stam beschreven die tegen alle cefalosporines resistentie ontwikkelt; inmiddels zijn dergelijke stammen ook in Australië, Frankrijk, Noorwegen Zweden en Canada opgedoken. De WHO waarschuwt dat er binnen afzienbare tijd voor miljoenen besmette patiënten geen genezing meer geboden kan worden.

Bronnen, noten en/of referenties