Yusuf al-Qaradawi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yusuf al-Qaradawi in de jaren 60

Dr. Yusuf al-Qaradawi (Arabisch: ‏يوسف عبد الله القرضاوي) (Egypte, 9 september 1926) (ook genoemd Sheik of Shaykh, dat wil zeggen leider) is een invloedrijke islamitische soenni-geleerde, islamist en (onofficieel) theologisch leider. Hij is een ideoloog van de Internationale Moslimbroederschap (al Ikhwan al Muslimoun) en vermoedelijk lid van de Shura-Raad van deze organisatie. Hij memoriseerde de hele Koran reeds voor zijn tiende levensjaar, studeerde aan de universiteit Al-Azhar te Caïro en behaalde zijn PhD Islamitische studies in 1974. Hij werkte daarna als leraar en schrijver aan Al-Azhar en op het Departement van Awqaf (Beheer van islamitische liefdadig-religieuze giften ofwel Waqf). Momenteel is hij Deken van de Faculteit voor Sharia en Islamitische Studies aan de Universiteit van Qatar. Hij is tevens President van de "European Council for Fatwa and Research". Hij is reeds meer dan 50 jaar actief in de 'Islamitische Beweging' (lees 'Ikhwan') en op het vlak van Dawa'a (verkondiging en bekering tot de islam).

Qaradawi richt zich niet alleen op de islamitische wereld maar bijvoorbeeld ook op de moslims en niet-moslims in Europa in ruim honderd boeken en traktaten maar ook door middel van media-kanalen als Al-Jazeera en kondigt ook regelmatig fatwa's af over allerlei onderwerpen.

Opvattingen[bewerken]

Qaradawi ziet de Moslimbroederschap als een universele islamitische beweging en heeft in 1990 een manifest van de islamistische heroplevingsbeweging geschreven genaamd "Priorities of the Islamic Movement in the Coming Phase". Hierin wordt deze beweging omschreven als een "georganiseerd, collectief werk, ondernomen door het volk, ter herstel van de islam als leidinggevend voor de samenleving" en tot (her)vestiging van "het islamitische kalifaat zoals verlangd door de sharia".

Qadhafi[bewerken]

Yusuf al-Qaradawi laat regelmatig van zich horen in de (islamitische) wereld. In februari 2011, tijdens de Opstand in Libië, sprak hij een zogenaamde fatwa uit over Moammar al-Qadhafi. Hierin riep hij: "Iedere Libische militair die Kaddafi kan doodschieten moet dit doen om Libië van hem af te helpen."[1], om de gewelddadigheden in het land te stoppen en het land 'eensgezind islamitisch' te maken.

Referenties[bewerken]

  1. Soennitische fatwa tegen Kaddafi uitgesproken, Nu.nl, 21 februari 2011

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]