Seksuele handeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reageren mannen- en vrouwenlichamen anders op seks? - Universiteit van Vlaanderen

Een seksuele handeling is iedere vorm van manuele, orale, vaginale en anale seks. Hieronder vallen geslachtsgemeenschap, beffen, pijpen, rimmen, anaal neuken, aftrekken en vingeren. Ook likken, strelen met de tong, kan als opwindend worden ervaren en is dan een seksuele handeling. Dit is mogelijk met alle delen van het lichaam. In een brede definitie vallen er ook aanraking van borst(en), billen of geslachtsdelen en zoenen onder.[1]

Handelingen zonder penetratie[bewerken | brontekst bewerken]

Masturberende vrouw getekend door Gustav Klimt
Masturberende vrouw getekend door Gustav Klimt

Lichamelijke integriteit[bewerken | brontekst bewerken]

Indien een seksuele handeling ongewenst bij een ander plaatsvindt wordt gesproken van seksueel geweld. Bij ongewenste aanraking van borst(en), billen of geslachtsdelen en zoenen wordt gesproken van seksuele grensoverschrijding.[1] Wanneer seksuele handelingen worden gerepresenteerd op een medium voor seksuele opwinding is sprake van pornografie. Het betaald aanbieden van seksuele handelingen wordt prostitutie genoemd. Het tonen van seksuele handelingen kan worden opgevat als openbare zedenschennis.

Nederlandse wetgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nederlandse Wetboek van Strafrecht spreekt bij zedendelicten onder meer over seksuele handelingen en over handelingen die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, maar als het gaat over een afbeelding, over een afbeelding van een seksuele gedraging.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

's Werelds bekendste boek dat onder meer seksuele handelingen beschrijft is de Kamasutra.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het artikel sekspositie beschrijft meer over houdingen en bewegingen.
Zie de categorie Sex practices van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.