Anale geslachtsgemeenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anale geslachtsgemeenschap

Anale geslachtsgemeenschap (coïtus analis, (genito-)anaal verkeer, informeel op zijn Grieks, kontneuken, anaal neuken) is het door een menselijke penis penetreren van de anus. Het is een vorm van anale seks en een vorm van geslachtsgemeenschap. Een man kan dit zowel bij een man als een vrouw doen.

Anale gemeenschap tussen mannen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij geslachtsgemeenschap tussen mannen is variatie mogelijk in de handelende (penetrerende) respectievelijk ontvangende partner. Hiervoor worden de termen top en bottom gebruikt om iemand die een voorkeur heeft voor een van beide rollen heeft aan te duiden. Een persoon met voorliefde voor anaal neuken maar zonder duidelijke voorkeur voor de rol daarin, wordt versatile genoemd. Als synoniemen van top en bottom komen ook actief en passief voor.

Anale gemeenschap tussen man en vrouw[bewerken | brontekst bewerken]

Anaal geslachtsverkeer tussen een man en een vrouw leidt bij vrouwen in beginsel niet tot zwangerschap. In culturen die het geloof in een intact maagdenvlies hoog houden kan men op deze wijze seksuele gemeenschap hebben. Anale gemeenschap van een vrouw met een man als ontvangende partner heet pegging en is mogelijk door middel van een voorbinddildo.

Gezondheidsrisico's[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de anus in tegenstelling tot de vagina of mond geen vochtklieren heeft is een glijmiddel bij penetratie essentieel om wondjes door frictie te voorkomen. Bij teveel spanning in de sluitspier kan een anuskloofje ontstaan, een klein scheurtje in het slijmvlies bij de uitgang van de anus. Wondjes verhogen de kans op de overdracht van een seksueel overdraagbare aandoening. Vanwege bacteriën in de anus wordt het aangeraden de penis eerst te reinigen voor deze in de vagina te stoppen.

Bij anaal neuken zonder condoom bestaat kans op een seksueel overdraagbare aandoening. De kans op hiv-besmetting bedraagt ongeveer 2% per penetratie wanneer de penetrerende partner hiv-positief is en de ontvangende partner niet, en 0,2% wanneer dit andersom is.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]