Erotische massage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Erotische massage of sensuele massage is een massagetechniek met als doel seksuele gevoelens op te wekken dan wel te versterken. Net als massages voor medische doeleinden, hebben erotische massages een lange geschiedenis. Tegenwoordig wordt het door paren als voorspel -of deel van- hun seksuele liefdesspel opgenomen. Erotische massages worden vooral gericht op de erogene zones van het lichaam om seksuele lust op te wekken.

Gebruik in de geneeskunde[bewerken]

In de westelijke wereld was vroeger deze vorm van massage met als doel een orgasme tot stand te brengen, een normale behandeling tegen hysterie bij vrouwen die daar in het algemeen chronisch last van zouden hebben.[1] In 1553 adviseerde Pieter van Foreest erotische massage tegen “baarmoederziekte” om de vrouw in een “hysterisch paroxisme” te brengen.

Zulke gevallen waren heel winstgevend voor artsen, aangezien de patiënten geen risico liepen te overlijden maar toch voortdurend behandeld moesten worden. Deze vaginale massageprocedure -ook wel bekkenmassage- was voor hen nochtans een lastige en tijdrovende bezigheid. De techniek was niet makkelijk en het kon uren duren vooraleer de patiënt het “hysterisch paroxisme” (=orgasme) bereikte. Daarom werd het werk meestal door vroedvrouwen gedaan, artsen waren er niet meer voor nodig en assistentie werd meer en meer aan de echtgenoten gevraagd.[1]

Hydrotherapie tegen "hysterie"
Vibratoren en andere huishoudelijke elektrische apparaten “die elke vrouw op prijs stelt”. (catalogus uit 1918)

De ontwikkeling van de vibrator[bewerken]

Later brachten massageapparaten soelaas. Ze konden de duur van de massages erg verkorten en er moesten geen vroedvrouwen meer worden ingeschakeld. 1 arts kon nu ook veel meer patiënten behandelen. Eind 19e eeuw waren er al apparaten voor hydrotherapie in gebruik in het Engelse badplaats Bath. Door de populariteit van de apparaten verspreidden zij zich snel over kuuroorden in Europa en Amerika. Omstreeks 1870 verscheen de eerste vibrator met opwindmechanisme. In 1873 werd in Frankrijk de eerste elektrisch aangedreven vibrator voor de behandeling van “hysterie” ingezet.

Terwijl artsen uit die periode erkenden dat de stoornis voortkwam uit seksuele ontevredenheid, schenen zij niet te weten - of te willen weten - juist om die specifieke reden de apparaten toe te laten.

Rondom de vorige eeuwwisseling met de komst van elektriciteit bij de burgers thuis, was er ook een consumentenmarkt voor de vibrator. Dit maakte de behandeling goedkoper en mede door de huiselijke privacy populair. De “thuisvibrator” was tien jaar eerder op de markt dan de stofzuiger en het strijkijzer. Een catalogus uit 1918 prijst de vibrator aan: Compleet met allerlei hulpstukken voor een nuttig en bevredigend thuisgebruik.

Tegenwoordig is de vibrator vooral als seksspeeltje in gebruik.

Massagezones[bewerken]

Erotische massages zijn voornamelijk gericht op de erogene zones. Met betrekking tot vrouwen zijn dit vooral de borsten en het schaambeen. Met betrekking tot mannen hun geslachtsorganen.

Sekstherapie[bewerken]

Erotische massage kan als sekstherapie het libido van een persoon doen toenemen, positief benutten en wordt de sensuele stimulus beantwoord. In andere gevallen kan het een voorspel van seksuele voldoening zijn, die gevoeligheid van een individu verhoogt. Ook kan het worden toegepast bij mannen om voortijdige ejaculaties te leren voorkomen. De methoden kunnen de cliënt leren het spierstelsel van het bekken te ontspannen en onder controle te houden.

Seksuele massage[bewerken]

Bij dit soort reclame-uitingen
zijn de massage en sauna
vaak bijzaak, en kan het gaan
om een bordeel.
Neon Massage Sauna.jpg

Massages die omschreven worden als erotische massages kunnen inderdaad seksuele massages zijn. Het seksuele kan bijkomend zijn. Een happy end of happy ending houdt in dat de masseur of masseuse de klant aan het eind masturbeert.[2] Bij een body-to-body-massage worden de lichamen tegen elkaar gewreven. Bij ondernemingen die zich massagesalon noemen kan de massage ook bijzaak zijn. Het kan een verhullende term zijn voor een bordeel.

Ook als bij bedrijfsmatige massage de seks bijzaak is is het in principe prostitutie. Vaak zijn er geen aparte regels voor. De algemene regels voor prostitutie gelden dan. In veel landen is dit een verbod.

De Tweede Kamer stelt voor undercover politieagenten massages te laten ondergaan om uit te vinden of daarbij zonder vergunning prostitutie wordt bedreven of aangeboden.[3]

En verder[bewerken]

Penis massage. (Illustratie Peter Johann Nepomuk Geiger.)
  • Tegenwoordig weet men dat het hele lichaam/de huid een erotische zone is.
  • Erotische massage -als een op seks gerichte handeling- kan uitgevoerd worden met het hele lijf maar vooral met de handen. Er zijn veel technieken en variaties mogelijk. Verder kan erbij betrokken worden: Een veer of doekje voor een zeer zachte aanraking van de huid. Of -zoals hierboven beschreven bij de medische behandeling- met bijvoorbeeld een douchekop.
  • Erotische massage kunnen met de reguliere massageoliën verricht worden. Echter, in- op en in de directe nabijheid van de geslachtsdelen kunnen deze irritaties veroorzaken.
  • Voedsel-erotiek kent ook bepaalde mogelijkheden met betrekking tot erotische massage.
  • Een duidelijk op seks gerichte massage is de Venusvlinder.
  • Prostaat massage is doorgaans een medische handeling. Sommige mensen ervaren hier ook een seksueel plezier in.
  • Masturberen is ook een vorm van erotische massage.
  • In de Tantra kent men ook bepaalde vormen van erotische massage. Bijvoorbeeld kabazzah of pompoir.
  • De Kamasutra besteedt eveneens veel aandacht aan erotische massages.
  • De uitdrukking “Een gelukkig einde” is een informele uitdrukking van een massagetherapeut aan het einde van de behandeling. Een uit 2009 stammende documentaire “Happy Endings” volgt vrouwen die in massagesalons werken op Rhode Island. Hoewel de film zich focuste op salons die alle soorten diensten aanboden, werd het al snel duidelijk dat het vooral om het wrijf- en aftrekwerk ging. Hetwelk er overigens niet speciaal uitgelicht werd.