Bordeel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prostituee in een bordeel

In het spraakgebruik wordt met bordeel ieder huis of gebouw bedoeld waar seks op commerciële basis, oftewel prostitutie, wordt bedreven. Er bestaat echter geen overeenstemming over wanneer een bedrijf een ‘bordeel’ is of bijvoorbeeld een privéhuis of seksclub. Volgens bepaalde definities is een pand waar raamprostitutie wordt bedreven géén bordeel, volgens andere is dit echter een ‘raambordeel’.

De herkomst (etymologie) van het woord vertelt niet veel meer: het woord 'bordeel' is afgeleid van het Franse bordel (hut), een verkleinwoord van het oud-franse borde (boerenhoeve). Sinds 2000 zien sommige politici het schenken van drank tegen winstgevende prijzen als belangrijk nevenproduct van een bordeel,[1] dat het bordeel onderscheidt van een privéhuis.

De uitbater van een bordeel wordt een bordeelhouder genoemd. Als dit een vrouw is wordt deze soms een hoerenmadam genoemd.

Soorten[bewerken]

Seksclub[bewerken]

In een seksclub is een bar aanwezig en praten de klanten eerst met de aanwezige prostituees voordat ze naar een kamer gaan. In een aantal landen bestaan ook seksclubs, waar men een all-in entreeprijs betaalt en de klant zonder bij te betalen seksueel contact kan hebben met meerdere vrouwen.

In een bordeel of seksclub worden soms ook activiteiten georganiseerd op sadomasochistisch gebied, of parenavonden waar mensen tegen een toegangsprijs seksuele omgang met elkaar in wisselende partnersetting kunnen hebben.

Privéhuis[bewerken]

In een privéhuis is geen bar aanwezig en worden de prostituees voorgesteld aan de klant, waarmee ze naar een kamer kunnen gaan.

Massagesalon[bewerken]

Er bestaan massagesalons waar erotische of seksuele massages gegeven worden, als bijzaak of als hoofdzaak. Beiden worden ook wel aangeduid als 'bordeel'.

Laufhaus of Eros Center[bewerken]

Twee bordeel-flats (eroshaus) in Keulen

Een typisch Duits type bordeel is het 'Laufhaus' of 'Eros Center' of 'Eroshaus': dit is doorgaans een groot flatgebouw, waarin prostituees een kamer gehuurd hebben en bij hun geopende deur op klanten wachten. De klanten mogen doorgaans kosteloos door de gangen lopen en desgewenst gebruikmaken van de aangeboden diensten.

Vaak zijn vrouwen – afgezien van de er werkende prostituees – niet welkom in het Laufhaus[2][3].

Zie, behalve Pascha (Keulen), ook Frankfurt-Bahnhofsviertel.

Veldbordeel[bewerken]

Tijdens sommige militaire conflicten werden de soldaten voorzien van ontspanning door middel van veldbordelen. Een voorbeeld hiervan is het Franse Bordel militaire de campagne.

Heteroseksueel en homoseksueel verkeer[bewerken]

De meeste bordelen zijn gericht op heteroseksueel verkeer, waarbij meestal de klant mannelijk is en de werknemer vrouwelijk. Een klein deel van de bordelen biedt ook mannelijke werknemers aan. Ook zijn er specifiek op mannelijk homoseksueel verkeer ingerichte ondernemingen.

Situatie na legalisatie[bewerken]

Sinds oktober 2000 is er in Nederland een maximumaantal bordelen per 10.000 inwoners vastgesteld. Alleen bordelen die in het bezit zijn van een bordeelvergunning zijn legaal. Drie jaar na de legalisatie was de helft van alle gedoogde seksclubs failliet.[bron?]

Zeelui[bewerken]

Bordelen komen van oudsher veel voor in havensteden. Zeelui waren weken, soms maanden op zee zonder een vrouw te zien. Wanneer dan een haven werd aangedaan om voorraden in te nemen, namen de mannen een voorschot op hun gage als ze gingen passagieren, op zoek naar vertier, bijvoorbeeld vrouwen, hoeren, of bordelen.