Yab Yum (bordeel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yab Yum

Yab Yum was een exclusief bordeel in Amsterdam. Het was gevestigd in een statig 17e-eeuws grachtenpand aan het Singel, en trok vooral buitenlandse bezoekers. Yab-yum betekent letterlijk "vader en moeder" in het Tibetaans. Het bordeel werd in de jaren 80 opgericht door Theo Heuft, die het in 1999 verkocht aan Hennie Vittali, een zwager van Hells Angels kopstuk Harry Stoeltie. Op 16 november 2007 maakte de gemeente Amsterdam bekend dat het bordeel zijn deuren moest sluiten. Op grond van de Wet Bibob werd de vergunning ingetrokken wegens het vermoeden van criminele activiteiten. Vittali zou niet meer dan een stroman zijn, en Heuft zou zijn afgeperst door de Amsterdamse criminelen Sam Klepper en John Mieremet in samenwerking met de Hells Angels. Voor de Raad van State stond deze bedreiging vast.[1]

Op 4 januari 2008 gaf de rechter de gemeente Amsterdam toestemming om het bordeel te sluiten.[2] Per 14 januari is het bedrijf verder gegaan als escortbedrijf, daarvoor is geen vergunning nodig.[3] Op 4 november 2008 bepaalde de rechtbank in Amsterdam, dat de toegestemde sluiting rechtens is en dat Yab Yum dicht moet blijven.[4] De afpersing is niet bewezen geacht.

Op 19 november 2008 werd duidelijk dat na Yab Yum zelf ook de gemeente Amsterdam in hoger beroep gaat.[5]

Op 8 juli 2009 werd uitspraak gedaan door de Raad van State. Zij oordeelde niet alleen dat Yab Yum legitiem is gesloten, maar tevens dat het voldoende bewezen wordt geacht dat de Hells Angels betrokken zijn geweest bij de overname van Yab Yum, waardoor Yab Yum in het criminele circuit is gebracht. Het bordeel zal dan ook gesloten blijven.

Op 3 april 2010 heeft eigenaar Hennie Vittali de seksclub te koop gezet.[6]

Op 21 september 2013 werd Yab Yum geopend als museum onder de naam Yab Yum Unlocked. Bezoekers kunnen een rondleiding maken door de kamers, verdeeld over vier etages, waar eerder zo'n 30 prostituees werkten. De originele inrichting - gecapitonneerde wanden, kroonluchters, klatergoud, een whirlpool in elke kamer - is zo veel mogelijk intact gebleven. De dames die er ooit werkten en hun klanten zijn nu vervangen door poppen.

Trivia[bewerken]

  • In oktober 2009 kwam het boek Tijdperk Yab Yum uit geschreven door voormalig eigenaar Theo Heuft.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]