Youp van 't Hek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Youp van 't Hek
Bij de Nederlandse Ig Nobel Night waar hij sprak als Cultural Professor van de TU Delft, 2013
Bij de Nederlandse Ig Nobel Night waar hij sprak als Cultural Professor van de TU Delft, 2013
Algemene informatie
Volledige naam Joseph Jacobus Maria van 't Hek
Geboortenaam Joep van 't Hek
Geboren Naarden, 28 februari 1954
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Cabaretier
Jaren actief 1973-heden
Bekend van o.a. oudejaarsconferences
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Joseph Jacobus Maria (Youp) van 't Hek (Naarden, 28 februari 1954) is een Nederlands cabaretier en columnist voor het NRC Handelsblad.

Biografie[bewerken]

Van 't Hek bezocht in zijn schooljaren het toenmalige internaat Hageveld, maar werd daarvan na zeven maanden verwijderd wegens onredelijk gedrag. Na een kort verblijf op het Goois Lyceum te Bussum behaalde Van 't Hek uiteindelijk met veel moeite zijn mavo-diploma op de Ministerpark Mavo (thans Sint-Vitusmavo) te Naarden. In zijn programma Schreeuwstorm (2007) vertelde hij dat zijn liefde voor cabaret op 17 december 1963 begon in Naarden, toen hij met zijn ouders naar een show van Toon Hermans in Carré ging.

Actie Youp van 't Hek in de Kleine Komedie in verband met sluiting, 1988

Zijn roepnaam was aanvankelijk "Joep", maar in 1973 maakte hij er "Youp" van, nadat een vriendin de letter P toevoegde aan de woorden op een T-shirt "We help you". Sindsdien schrijft hij zijn naam nooit meer anders. In dat najaar richtte hij Cabaret NAR op, samen met Debby Petter (toen nog vriendin, nu zijn vrouw) en Daan van Straaten. In het begin speelde NAR vooral in buurthuizen, jeugdsociëteiten of zelfgehuurde zaaltjes. De samenstelling wisselde, maar Van 't Hek was een constante factor. Vanaf het vijfde programma (1977) kreeg NAR enige bekendheid.

De doorbraak kwam in 1983 met Man vermist, het achtste en laatste NAR-programma, maar eigenlijk een verkapte solovoorstelling. Daarna zorgden met name Van 't Heks conferences Hond op het IJs (1988) en zijn Oudejaarsconference 1989 voor een doorbraak. In 1988 ontving hij de Johan Kaartprijs.

Met de oudejaarsconference van 1989 bewerkstelligde Van 't Hek het Buckler-effect.[1]

In 1995 speelde Van 't Hek voor het eerst in Carré.

In december 2008 maakte Youp van 't Hek bekend dat hij na de "Omdat de nacht..."-voorstellingen zou stoppen met grote shows en zich zou gaan richten op kleinere voorstellingen en oudejaarsconference.[2]

Op 5 juli 2010 schreef en zong Youp samen met Guus Meeuwis het WK-lied Majesteit in NOS Studio Sportzomer in Zuid-Afrika. Dit lied werd geschreven ter gelegenheid van de halve finale van het Wereldkampioenschap voetbal 2010 van Nederland tegen Uruguay. Nadat koningin Beatrix op 28 januari 2013 aankondigde af te zullen treden, feliciteerde hij haar drie dagen later op haar 75e verjaardag 'met het feit dat ze besloten heeft om uit de poppenkast te stappen.' Van 't Hek benadrukte dat Beatrix hem 'een aardig mens' leek, maar dat koningin zijn hem een 'tyfusbaan' leek en hij zelf republikein was.[3]

In februari 2014 werd hem de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst toegekend, een prijs die incidenteel wordt uitgereikt bij bijzondere gelegenheden. Van 't Hek is onderscheiden vanwege zijn omvangrijke oeuvre en zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag, zijn dertigste album en de tweehonderdste keer dat hij in Carré staat.

In oktober 2015 moest van 't Hek op doktersadvies enkele try-outs uitstellen. In december 2015 moest van 't Hek twee keer kort na elkaar een voorstelling (in Papendrecht en Middelburg) afbreken omdat hij onwel werd.[4][5] Eind december 2015 kreeg hij een zware hartoperatie en werden alle voorstellingen van januari en februari 2016 geannuleerd. Op 13 februari 2016 hervatte hij zijn wekelijkse column in het NRC Handelsblad. [6]

Publicaties[bewerken]

Adriaan van Dis interviewt Youp van 't Hek (Boekenbal in Carré, 20 maart 1984)

Naast cabaretier is Van 't Hek columnist voor onder andere het NRC Handelsblad en de Varagids, waarbij bij de Varagids de columns worden voorzien van foto's van Bob Bronshoff onder de naam Bob&Youp.[7] De meeste van zijn columns zijn in boekvorm uitgegeven.

Youp van 't Hek uitte via Twitter en een column in de NRC op 23 oktober 2010[8] zijn ongenoegen over de klantenservice van T-Mobile. Vervolgens kwam hij op 25 oktober 2010 in het programma Pauw & Witteman. Na maandenlang aan het lijntje te zijn gehouden, werden de problemen razendsnel opgelost toen Van 't Hek een simpele tweet op Twitter plaatste. Dit maakte Van 't Hek pas echt boos. Van 't Hek maakte toen bekend een website of e-mailadres te starten waar mensen hun slechte ervaringen met helpdesks van grote bedrijven kwijt konden. Op 1 december 2010 bracht hij samen met NRC Handelsblad het (eenmalige) magazine 'De Help' uit, waarin een groot aantal e-mailreacties was opgenomen. T-Mobile liep door de acties van Van 't Hek direct meetbare reputatieschade op, waarbij ook werd verwezen naar de geschiedenis van het merk Buckler.[9]

Tevens heeft hij verschillende kinderboeken geschreven. Hij schreef in maart 2007 een toneelstuk, "Hexen". Het stuk ging in september 2008 in première. Zijn vrouw Debby Petter en de actrice Wivineke van Groningen speelden de hoofdrollen en Berend Boudewijn deed de regie. Een jaar later volgde "Mijn man", eveneens met Debby Petter en Wivineke van Groningen. Ditmaal was de regie in handen van Mike van Diem.

Programma's[bewerken]

Met Cabaret NAR[bewerken]

 • Your Youp for you (1973)
 • Meer geluk dan wijsheid (1973)
 • Gele ellebogen (1974)
 • Blaffende honden (1975)
 • Alles in Wonderland (1976)
 • Romantiek met mayonaise (1977)
 • Geen vakantie voor Youp en Jan (1978)
 • Zat ik maar thuis met een goed boek (1979)
 • Zonder twijfel (1981)
 • Gebroken glas (1983)

Solo[bewerken]

 • Man vermist (1982) - Van 't Hek is een kredietbewaker, die onder andere grote verhalen heeft over zijn studententijd. Als jongen uit de provincie kwam hij terecht in Amsterdam, maar raakte al snel de weg kwijt. Hans van Gelder van Cabaret Nar speelt de rol van Napels, de buurman.
 • Verlopen en verlaten (1984) - Van 't Hek speelt een zwerver, die op weg is naar een van zijn broers. Hij overnacht in een theater en treft daar publiek. Hij vervangt vervolgens cabaretier Van 't Hek, waar dit publiek voor is gekomen. Met de elpeeregistratie won Van 't Hek in 1987 een Edison in de categorie cabaret/theater.
 • Tunnel zonder vluchtstrook (1986) - Van 't Hek speelt een cabaretier en vertelt hoe hij zijn voorstelling voorleest aan zijn moeder in een tehuis. Ondertussen wordt Van 't Hek lastig gevallen door een man (gespeeld door acteur Onno Molenkamp), die zijn laatste dag in het theater heeft gewerkt. Deze man blijkt niet zomaar een man te zijn.
 • Hond op het ijs (1987) - Van 't Hek speelt voor de pauze een man met een mislukt huwelijk en een paar broers in een tehuis, die niet helemaal goed zijn. Na de pauze blijkt Van 't Hek zelf de broer die niet helemaal goed is te zijn en bekijkt op die manier de wereld van een heel andere kant.
 • Oudejaarsconference 1989
 • Alles of nooit (1991) - Van 't Hek loopt op een Centraal Station en is op weg. Op weg naar de dood. Maar voordat je sterft, moet je toch eerst geleefd hebben. Van 't Hek vertelt over hoe hij denkt dat een mens zou moeten leven voor deze uiteindelijk doodgaat.
 • Ergens in de verte (1992) - Van 't Hek vertelt over zijn jeugd, waarin hij als klein kind altijd met zijn twee beste vrienden Charley en David naar de bunker van de streng gereformeerde Boer Buitendijk ging. Hij vertelt wat er is geworden van hem en zijn twee goede vrienden.
 • Spelen met je leven (1994) - Van 't Hek is het thuis meer dan zat en heeft zich teruggetrokken op zolder, waar hij zijn eigen kroegje heeft gebouwd. Hij heeft een contactadvertentie geplaatst en krijgt telefonisch reactie van de twintigjarige Suzie. Diezelfde avond wil Van 't Hek met deze dame afspreken in zijn eigen café.
 • Oudejaarsconference 1995
 • Scherven (1997) - Van 't Hek gaat voor de laatste keer terug naar de oude fabriek, die hij samen met zijn broer heeft overgenomen van zijn vader. De vele ruzies tussen de twee broers hebben er echter voor gezorgd dat de fabriek gesloopt gaat worden. De muzikant wordt gespeeld door Rens van der Zalm.
 • De waker, de slaper & de dromer (1998) - Van 't Hek moet afscheid nemen van het oude studentenhuis, waar hij al die tijd nog in heeft gewoond, maar dat verkocht gaat worden. Van 't Hek vertelt over hoe het er vroeger aan toe ging in het studentenhuis en vooral over zijn oude vrienden en wat er van hen terecht is gekomen.
 • Mond vol tanden, oudejaarsconference 1999
 • De wereld draait door (2000) - Van 't Hek vertelt over zijn ervaringen met een lifter, die hij op weg naar het theater heeft meegenomen. De lifter is van huis weggelopen omdat hij het niet meer zag zitten. Van 't Hek vertelt tevens over de begrafenis van zijn goede vriend Willem.
 • Youp speelt Youp, oudejaarsconference 2002
 • Prachtige paprika's (2003) - Als eenzame paprikakweker heeft Van 't Hek zijn best gedaan de beste paprika's te telen. Desondanks is hij alles behalve gelukkig. Zijn gezin heeft hem verlaten, zijn personeel is vertrokken en zijn vrienden ziet hij zelden nog.
 • Het zelfmoordcommando, oudejaarsconference 2005
 • Louterliedjes, Youp & Matangi (2006)
 • Schreeuwstorm (2007) - Al toen hij een klein mannetje was wilde Van 't Hek niets liever dan in het theater staan. Inmiddels speelt hij al jaren allerlei voorstellingen, maar wil niet dat de voorstelling stopt. Daarom heeft hij zijn spullen meegenomen en verblijft hij, ook na de voorstelling, in het theater.
 • Troost, oudejaarsconference 2008
 • Omdat de nacht... (2009) - Na afloop van een voorstelling komt er een man naar Van 't Hek toe die, na lang aandringen, zijn verhaal aan hem kwijt mag. De man zit vooral in over een voor hem georganiseerd verrassingsfeest, waarna hij vlucht.
 • De tweede viool, oudejaarsconference 2011
 • Wigwam (2012) - Thema's zijn het ouder worden en Youp's jeugd. Hierbij komt de wigwam aan bod waar Youp als kind op zolder in ging zitten, en een verhaal dat Youp 's nachts bij zijn huis een vreemde man aantreft, waarna blijkt dat deze in beschonken toestand zijn eigen housewarming-party heeft verlaten en bij zijn oude huis is aangekomen.
 • Mooie Verhalen (2014) - samen met Thomas Verbogt.
 • Wat is de vraag?, oudejaarsconference 2014
 • Licht (2015)

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
De eerste officiële Nederlandse echtscheidingselpee/CD 1983 / (1994 CD)
Oudejaarsconference 1989 31-12-1989 20-01-1990 20 9
Alles of nooit 1991 27-06-1992 22 24
Ergens in de verte 1994 25-06-1994 9 27
Spelen met je leven 1995 15-07-1995 13 29
Oudejaarsconference 1995 31-12-1995 13-01-1996 1(1wk) 12
Scherven 1996 10-01-1998 12 13
Terugblik 1999 13-11-1999 53 10
Mond vol tanden - oudejaarsconference 1999 31-12-1999 15-01-2000 6 9
De wereld draait door 2000 05-01-2002 26 10
Youp speelt Youp - oudejaarsconference 2002 31-12-2002 11-01-2003 5 10
Prachtige paprika's 15-03-2003 19-03-2005 14 16
Zelfmoordcommando - oudejaarsconference 2005 31-12-2005 07-01-2006 19 7
Louterliedjes 04-05-2006 - met Matangi
Schreeuwstorm 2007 29-12-2007 40 7
Troost - oudejaarsconference 2008 2009 10-01-2009 35 5
Omdat de nacht 04-02-2011 12-02-2010 27 6 als Youp & Lotte /
met Lotte Horlings
De 2e viool - oudejaarsconference 2011 01-2012 07-01-2012 20 4 als Youp & Emmy /
met Emmy Verhey
Wigwam 2014 08-02-2014 8 1*

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Flappie 1981 -
Eerlijk delen 1984 -
Ik kan er niets aan doen 1996 -
Majesteit 2010 - met Guus Meeuwis /
Nr. 2 in de Single Top 100
Flappie 01-2011 - Nr. 59 in de Single Top 100
Flappie 12-2011 - Nr. 64 in de Single Top 100

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15
Flappie - - - - 1856 245 316 379 456 441 427 361 571 751 650 634 509

Dvd's[bewerken]

Dvd met hitnoteringen in
de Nederlandse DVD Music Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
20 jaar - 15 voorstellingen - 10 dvd's 2004 17-01-2004 16 2

Bibliografie[bewerken]

 • Sinterklaas en het kleine hoogtevreespietje (2014), kinderboek, illustraties: Marije Tolman
 • Verkeerde sokken (2014), kinderboek, illustraties: Marije Tolman
 • Mooie woorden (2014), theaterteksten
 • Wat moet ik? (2013), NRC-column bundel
 • Wonder, de magie van kunstenaarsdorp Bergen (2013) verschillende schrijvers
 • De snelste zebra van de wereld (2013), kinderboek, illustraties: Georgien Overwater
 • Het groot kerstverhalenboek (2013), verschillende schrijvers
 • Nederland volgens Youp (2013)
 • Klein gelijk (2012)
 • Wie verstaat er Kips? (2011)
 • De gelukkige olifant (2011), kinderboek, illustraties: Georgien Overwater
 • Goede woede (2011)
 • Youp Van 't Hek Leest (2011)
 • Ware woorden (2011)
 • Bob&Youp (2009), fotoboek van Bob Bronshoff
 • Omdat jij mijn beste vriend bent (2009)
 • 65 (2009) (fotoboek van Paul Baars)
 • Ik schreeuwlelijk (2009)
 • Het platte land (2008)
 • Bacteriën moeten ook leven (2008)
 • Droomzomers (2008)
 • Amah hoela (2007)
 • Iedereen is eigenaar van iets (2007)
 • Is Youp leuk? (2007)
 • Blijven lachen (2007) verhalenbundel verschillende schrijvers
 • Oelikoelie en andere goden (2006)
 • Het leven is wél leuk (2005)
 • Hartjeuk & Zieleczeem (2004)
 • Komen & Gaan, een week tegenover Gare du Nord (2004)
 • 't Is Beter Stil Te Luisteren (2004), luisterboek, verzamelde gedichten van Toon Hermans
 • De Wonderlijke Broertjes Pim En Pietje, Waarom De Dieren In Artis Op Zaterdag Zo Moe Zijn! (2004), kinderboek, illustraties: Olga Wiese
 • Liegangst (2003)
 • Liedjes van A tot Z (2003)
 • 166x Youp (2003)
 • Het zal me jeuken (2002)
 • Iedereen is in de war (2001)
 • Je leven vergeten (2001), fotoboek Alex ten Napel & Youp van 't Hek
 • De Waker, De Slaper En De Dromer/Mond Vol Tanden, Oudejaarsconference 1999 (2000)
 • Zaterdag (2000)
 • Terugblik (2000)
 • Fax (1998)
 • Scherven (1998)
 • De selectie (1997)
 • Majesteit (1997)
 • En het bleef nog lang onrustig in mijn hoofd (1996)
 • Spelen met je leven, Oudejaarsconference 1995 (1996)
 • Niks spel, knikkers! (1995)
 • Makkelijk praten, tien jaar theater (1995)
 • Ergens in de verte (1994)
 • Rijke meiden (1994)
 • Hond op het ijs + Oudejaarsconference 1989 (1993)
 • Eerst de man, dan de bal (1993)
 • Alles of nooit (1992)
 • Floppie, Youri & andere helden (1992)
 • Sportgek (1990)
 • Het hemd van de leeuw (1990)
 • Tunnel zonder vluchtstrook (1987), met Onno Molenkamp
 • Verlopen en verlaten (1986)
 • Man vermist (1984)
 • 13 Liedjes (1979)

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]